Naslovna Kultura Nišlija Dejan Dabić u timu za izbor srpskog kandidata za prestižnu nagradu...

Nišlija Dejan Dabić u timu za izbor srpskog kandidata za prestižnu nagradu “Oskar”

0
Dejan Dabić
Dejan Dabić foto:GP018

Dejan Dabić, urednik filmskog i video programa Niškog kulturnog centra, odabran je za jednog od sedam članova Selekcione komisije koja će odlučivati o srpskom kandidatu za prestižnu nagradu „Oskar“.


Komisija je izabrana na sednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, čine je sedam članova koji će u narednom periodu birati film koji će predstavljati Srbiju u Holivudu. Pored Dabića, u Komisiji su i Dimče Stojanovski, producent, direktor fotografije i reditelj, reditelj Darko Bajić, Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, filmski kritičar Božidar Zečević, glumac Branislav Lečić i scenarista Đorđe Milosavljević.

„Predložile su me moje kolege iz Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije i to je istovremeno i individualna počast, ali i počast samoj Mreži. To je poverenje koje obavezuje“, rekao je Dabić.

Filmski centar Srbije uputio je poziv domaćim producentima da do 30. avgusta prijave film za izbor srpskog kandidata za 97. dodelu nagrade Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar za najbolji strani film za 2024. godinu.

Prijava je omogućena na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu Oskar, dok su pravila dostupna na sajtu Američke akademije.

Podsetimo, prošlogodišnji izbor kandidata podigao je veliku prašinu, jer film „Što se bore misli moje“ nije uspeo da uđe u širi izbor za Oskara, iako su mnogi favorizovali filmove kao što su „Lost Country“ Vladimira Perišića i „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde