Naslovna Niš Buran početak konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu

Buran početak konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu

0
Konstitativna sednica Skupštne Grada Niša
Konstitativna sednica Skupštne Grada Niša foto: GP018

Konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu počela je burno, što je rezultiralo kratkim prekidom zbog žalbi opozicionih odbornika na povredu poslovnika pre konstituisanja parlamenta. Konstatovano je prisustvo 60 odbornika od ukupno 61. Ostalo je upražnjeno mesto odbornice iz koalicije oko SNS-a.

Opozicija je zahtevala da se glasa o dnevnom redu, ali je predsedavajuća iz koalicije „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ Mirjana Lapajne to odbila. Nakon toga, odbornici opozicije su tražili reč zbog povrede Poslovnika, a kada im to nije omogućeno, sprečili su dalji tok sednice, jer tvrde da vladajuća koalicija ne želi da se glasa, jer nemaju većinu.

Tokom pauze, dr Dragan Milić, lider istoimene grupe građana, obratio se medijima, navodeći da se u dnevnom redu nalaze tačke koje ne bi trebalo da budu na konstitutivnoj sednici. Jedna od spornih tačaka je i potvrđivanje mandata jednom odborniku, jer se ne zna ko je taj 61. odbornik koji nije prisustvovao sednici. Milić je naglasio da je zbog toga traženo da se svi odbornici prebroje i identifikuju.

dr Dragana Milić
dr Dragana Milić foto: GP018

„U jednoj tački potvrđujemo mandat odbornicima, a onda nekom drugom odborniku. Ovo je potpuno umetnuta tačka sa ko zna kojim ciljem i apsolutno nije u skladu sa zakonom, šta god vam pričala druga strana”, tvrdi dr Dragan Milić iz istoimene grupe građana.

S druge strane, Igor Novaković iz vladajuće koalicije oko SNS-a i zamenik predsednika Skupštine u prošlom sazivu, tvrdi da je dnevni red u skladu sa zakonom. Naveo je i da će opravdano odsutnu odbornicu zameniti drugi član njihove koalicije.

Igor Novaković
Igor Novaković foto: GP018

„Mi još uvek nismo odbornici dok Verifikaciona komisija to ne potvrdi, odnosno ne predloži verifikaciju Skupštine Grada, mandata odbornika koji su ovih pest odbornika ovde. Tek nakon verifikacije mandata odbornika, odbornici postaju odbornici i onda imaju prava da se javljaju po poslovniku, prvom javljanju po poslovniku, povredi poslanika, prvom javljanu“, naveo je Novaković.

Đorđe Stanković i koalicije „Biramo Niš“ je ponovo naglasio da koalicija okupljena oko SNS-a na konstitutivnoj sednici nema većinu. Upravo iz rog razloga opozicija traži utvrđivanje kvoruma prozivkom po imenima.

„Oni ne mogu da glasaju jer nemaju većinu. U toj situaciji bi se videlo da ta njihova kuloarska priča: „Imamo 35, 36, 38, dođite samo imamo većinu…“ Nemaju većinu i naravno da će oni sada pokušati kroz različite moduse da naprave situaciju da taj njihov novi odbornik uđe. Ono što je suština, ono što su počeli kako su počeli izborni proces, kakav je bio tok izbornog procesa i kako su ga završili, sve je rađeno mahinacijama, kršenjem zakona i krađama i ovo sada je upravo taj momenat da se nastave“, naveo je Stanković.

Nakon pauze, pročitana su i imena verifikovanih odbornika, ali na listi nije bilo ime Tihomira Perića iz Ruske stranke, koji je pružio podršku koaliciji oko SNS-a. u kasnijoj prozivci njegovo ime je ipak bilo pročitano.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde