Naslovna Društvo Danas je Sveti Pantelejmon. Mitropolit niški Arsenije predvodio obred rezanja kolača

Danas je Sveti Pantelejmon. Mitropolit niški Arsenije predvodio obred rezanja kolača

0
Rezanje slavskog kolača
Rezanje slavskog kolača foto: GP018

U predvečerje praznika Svetog Pantelejmona, mitropolit niški Arsenije predvodio je tradicionalni obred rezanja kolača ispred Crkve Svetog Pantelejmona. Početak obeležavanja slave ove niške opštine okupio je brojne vernike, predstavnike Gradske opštine Pantelej i grada Niša, brojne goste, ali i dosadašnje predsednike ove opštine.

Svečani deo proslave završio se dodelom priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima i kulturno-umetničkim programom.

Dodela priznanja
Dodela priznanja foto: GP018

Predsednik Gradske opštine Pantelej, Dragan Pavlović, istakao je značaj dvadesetogodišnjeg postojanja opštine. Naglasio je da su brojni izazovi pratili njen razvoj. On je posebno naglasio važnost jedinstva i zajedništva među predstavnicima lokalne samouprave.

Dragan Pavlović
Dragan Pavlović foto: GP018

“Večeras nije mali događaj. Dvadeset godina postojanja opštine je značajan jubilej. Kogod je bio u lokalnoj samoupravi, a posebno u gradskim opštinama, zna da nije lako izdržati dvadeset godina. Bilo je tu i turbulentnih vremena i onih lepših, ali znamo da je život sa talasima znak vitalnosti. Oni koji su među nama lekari znaju da ravna linija znači kraj.”

Pavlović je takođe naglasio važnost dobre saradnje sa gradom Nišom, što je rezultiralo brojnim infrastrukturnim projektima.

Obraćajući se prisutnima, mitropolit niški Arsenije je podsetio na istorijski značaj kulta Svetog Pantelejmona u Nišu.

Mitropolit niški Arsenije
Mitropolit niški Arsenije foto: GP018

“Večeras proslavljamo veliki praznik Svetog Pantelejmona. Uznesli smo molitve Gospodu i njegovom ugodniku Svetom Pantelejmonu, da svojim molitvama zaštiti ne samo građane opštine Pantelej, već i čitav naš grad, jer je kult Svetog Pantelejmon veoma razvijen u Nišu još od nemanjićkih vremena.”

Vladika je istakao važnost Svetog Pantelejmona kao iscelitelja i zaštitnika, čije ime se često pominje u isceliteljskim molitvama u crkvi.

“Sveti Pantelejmon, veliki iscelitelj tokom svog zemaljskog života, ali i nakon svoje smrti, svojim životom je proslavio Gospoda, a Gospod je proslavio njega. Njegovim molitvama generacije i generacije hrišćana, koji mu prilaze s verom i ljubavlju, dobijaju isceljenje.”

Slava GO Pantelej
Slava GO Pantelej foto: GP018

Prema istorijskim izvorima, sveti Simeon Mirotočivi, poznatiji kao Stefan Nemanja, izgradio je Crkvu Svetog Pantelejmona na mestu gde se danas nalazi današnja crkva. Od tada, kult Svetog Pantelejmona, čije ime znači „sve milostivi“, nastavlja da raste i okuplja vernike, podsetio je mitropolit niški.

Kult Svetog Pantelejmona veoma je razvijen u pravoslavnim pomesnim crkvama širom sveta, uključujući Rusku crkvu, Grčku crkvu i Svetu Goru, gde se nalazi jedan od najvećih hramova posvećen Svetom Pantelejmonu. Na današnji dan, vernici se mole za blagostanje, napredak, zdravlje i mir, ne samo za Niš, već i za čitavu planetu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde