Naslovna Društvo Nišvil okuplja od 9. do 18. avgusta u Nišu 1.000 izvođača na...

Nišvil okuplja od 9. do 18. avgusta u Nišu 1.000 izvođača na 20 scena

1
Maja Mitić i Ivan Blagojević
Maja Mitić i Ivan Blagojević foto: GP018

Džez festival Nišvil, koji se ove godine održava od 9. do 18. avgusta, okupiće 1.000 izvođača, 150 bendova, 20 scena i 300 programa, istakao je danas direktor festivala Ivan Blagojević.


Blagojević je podsetio da Nišvil ove godine obeležava tri značajna jubileja: 30 godina postojanja festivala, 30 godina od osnivanja Nišvil radija i 15 godina volonterizma.

Ivan Blagojević
Ivan Blagojević foto: GP018

„Ove godine, zbog jubileja, povećali smo broj programa i izvođača. Festival radimo iz ljubavi i zbog naše misije, zato smo ga i nazvali završetkom hoda po mazohizmu“, istakao je Blagojević na konferenciji za novinare.

On je istakao da će, prema tradiciji, glavni program Nišvila, koji traje od 15. do 18. avgusta, otvoriti i zatvoriti niški bendovi. Na početku će svirati Nišvil Džem Orkestar, a na kraju Ejot, bend koji je uspešnu svetsku karijeru započeo upravo na ovom festivalu.

Prema Blagojevićevim rečima, ovogodišnji festival će biti više orijentisan na džez, sa tri „jake priče“ svakog dana.

„Prvog dana, publika ne bi trebalo da propusti nastupe Teo Krokera, Bruklin Fanka i Blek Uhuru. Drugog dana izdvajamo Kamilu Džordž, Dženi Mek Person i Arested Develompment, dok će trećeg dana nastupiti Akustik Verzion, trio fenomenalnih gitarista, i Karen Souza za džez sladokusce. Poslednjeg dana očekuju nas Skatr Di Atoms, Konstrakta i Bruši On String“, rekao je Blagojević.

Blagojević je takođe istakao da je Nišvil „festival festivala“ u pravom smislu te reči, jer osim džez muzike, uključuje i pozorišni, filmski, književni, likovni i strip program.

„Ove godine imamo jednu novinu. Pozorišni program je pojačan pravim cirkusom. Za sve one koji su nas kritikovali da smo od Nišvila napravili cirkus, mi smo doneli pravu cirkusku šatru“, izjavio je Blagojević sa osmehom.

Umetnički direktor Nišvil džez teatra Maja Mitić dodala je da teatar ove godine traje svih deset dana, od 9. do 18. avgusta.

„Prva četiri dana biće posvećena programu koji će ocenjivati žiri, dok će preostalim danima priliku dobiti mladi glumci“, rekla je Mitić.

Festival će 9. avgusta započeti pozorišnim i filmskim programom, kao i koncertima ispred džez muzeja u Tvrđavi. Organizatori su najavili da će i ove godine 80 odsto programa biti besplatno, dok će se ulaznice naplaćivati samo za glavni muzički program.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde