Svrljig se priprema za svoju jubilarnu 18. Belmužijadu, manifestaciju koja je postala simbol ovog kraja i koja privlači posetioce iz svih delova Srbije i inostranstva. Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, najavio je bogat program i pozvao sve ljude dobrog
raspoloženja da dođu i uživaju u specijalitetima ovog kraja, posebno u belmužu.
„Ove godine slavimo punoletstvo jer se održava 18. Belmužijada. Svrljig je ranije bio poznat po jagnjetu i siru, ali je sada belmuž postao simbol ovog mesta i manifestacija u čast ovog jela godinama rado prihvata i poziva ljude iz svih krajeva da dođu i upoznaju se sa našom okolinom i tradicijom“, rekao je Marković.
Ovogodišnja Belmužijada će, kao i ranijih godina, imati bogat kulturno-zabavni program.
„Petak je rezervisan za nastup Bobana Zdravkovića, subota za Draganu Mirković, a nedelja za Zoranu Mićanović. Pozivamo sve ljude iz Niša i okoline da dođu u Svrljig, da probaju belmuž, da osete naše gostoprimstvo i da vide zašto je Belmužijada najposebnija manifestacija u Srbiji“, dodao je Marković.
Marković je takođe najavio dolazak posetilaca iz inostranstva, posebno iz Bugarske.
„Za sada imamo najave nekoliko bugarskih agencija koje planiraju da autobusima prevezu ljude za Svrljig. Njih najviše zanima subota kada nastupa Dragana Mirković, tako da očekujemo nekoliko stotina gostiju iz Bugarske“, rekao je on.
Belmužijada ne samo da promoviše lokalnu tradiciju već i doprinosi ekonomiji i turizmu ovog kraja.
„Negde između 30 i 100 hiljada ljudi poseti Belmužijadu za ta tri dana. Kada je Dragana Mirković prošlog puta nastupala, postigli smo apsolutni rekord u poseti. Očekujemo blizu sto hiljada ljudi ove godine“, izjavio je Marković.
Tradicija i priprema belmuža
Belmuž je specijalitet koji se priprema od mladog kravljeg sira i pšeničnog ili kukuruznog brašna. Nenad Živić, iskusni kuvar koji već godinama priprema belmuž za ovu manifestaciju, otkrio je deo procesa pripreme.
„Belmuž je poznat kao svrljiška vijagra jer daje snagu. Priprema se tako što se mladi kravlji sir prvo otopi, a zatim se dodaje pšenično ili kukuruzno brašno dok se ne dobije gusta smesa“, objasnio je Živić.
„Ove godine ćemo za Belmužijadu pripremiti oko 600-700 kg sira. Za tih tri dana potrebno je mnogo truda i rada, ali sve to radimo sa zadovoljstvom jer belmuž predstavlja deo naše tradicije“, rekao je Živić.
Poziv na belmužijadu
„Pozivamo sve posetioce i turiste da dođu i probaju naše tradicionalno jelo, belmuž, da učestvuju u pastirskim igrama i uživaju u muzici. Belmužijada je događaj koji okuplja ljude i promoviše našu kulturu i tradiciju“, zaključio je predsednik opštine.
Pozivu se pridružio i Boban Zdravković.
„Mogu da kažem, ovom prilikom, mnogo hvala Opštini Svrljig koja me pozvala da uveličamo manifestaciju. Mislim da će biti super, samo da nas posluži vreme i zdravlje. I da svi zajedno pevamo, da napravimo opet nešto slično, kao što je bilo i na Panteleju.“
Očekivanja za nastup na Belmužijadi su visoka, a Zdravković je obećao pravi spektakl.
„Možete da očekujete veliki spektakl, pravu euforiju. Počećemo s baladama, a nastavićemo ludo-ludo. Samo da nas vreme posluži.“
Belmužijada će se održati od 4. do 6. avgusta i očekuje se veliki broj posetilaca koji će uživati u svrljiškim specijalitetima i gostoprimstvu.