Naslovna Društvo Ministarstvo rudarstva odgovara na optužbe: “Nema nikakvog “kopanja” u Nišu”

Ministarstvo rudarstva odgovara na optužbe: “Nema nikakvog “kopanja” u Nišu”

0
Ministarstvo rudarstva i energetike
Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike reagovalo je na tvrdnje narodne poslanice Jelene Milošević iz SSP, u kojima je izrazila zabrinutost zbog navodnog „kopanja“ i istraživanja minerala u Nišu i okolini. U saopštenju koje je dostavljeno medijima, Ministarstvo je naglasilo da je važno da se ne širi panika i da se ne vređa struka koja se bavi rudarenjem i geološkim istraživanjima.

“Najpre bih Vas zamolila da ne širite paniku kao što to radite svakodnevno i Vi i Vaše stranačke kolege. Kada kažete “kopati nećete” ne znam ko je rekao da će se kopati. Drugo, da li je to pretnja? Treće, to kako Vi zamišljate rudarstvo – ne funkcioniše tako. Znate li koliko je rudnika otvoreno poslednjih više od 20 godina? Odgovor je – jedan, Čukaru Peki kod Bora. Prema tome, nikakvog “kopanja” nema”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se takođe ističe da se “u Nišavskom okrugu primenjena geološka istraživanja vrše na tri istražna polja i to na istraživanju metaličnih mineralnih sirovina bakra i zlata. Ova istraživanja se vrše na teritoriji sledećih opština: Niška Banja, Ražanj i Svrljig.”

“Nema nikakvog ‘kopanja’ i zato ne širite paniku i ne vređajte rudarsku i geološku struku. Rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog izvorišta vode bez koje nema života na zemlji”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Ovaj odgovor stigao je nakon pitanja poslanice Jelene Milošević koja je tražila zvanične informacije o istraživanjima minerala u Nišu i okolnim područjima. Ministarstvo rudarstva i energetike je naglasilo da bez odgovarajuće eksploatacije mineralnih resursa ne bi bilo moguće razvoj industrija koje su ključne za ekonomiju zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde