Naslovna Društvo Niš u ritmu folklora: Međunarodni festival oživeo grad

Niš u ritmu folklora: Međunarodni festival oživeo grad

0
Međunarodni studentski festival folklora u Nišu
Međunarodni studentski festival folklora u Nišu foto: GP018

Autentične nošnje, vesela muzika i nasmejani folklorci sa različitih meridijana stigli su u Niš i predstavili se tradicionalnim defileom Obrenovićevom ulicom i zajedničkim koncertom ansambala na Letnjoj pozornici. Sedamnaesti Međunarodni studentski festival folklora u Nišu završava se 20. jula velikim nastupom učesnika na Letnjoj pozornici. Pre toga, folklorci iz celog sveta nastupiće i u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Sokobanji, Ražnju i Knjaževcu.


„Međunarodni studentski festival folklora SKC Niš okupio je neke od najboljih ansambala iz celog sveta. Oni su došli ovde kako bi i niška publika kroz njihove nastupe imala priliku da se upozna sa kulturom i tradicijom zemalja iz kojih dolaze“, kazali su u SKC.

Međunarodni studentski festival folklora u Nišu
Međunarodni studentski festival folklora u Nišu foto: GP018

Ove godine će po prvi put nastupiti ansambli iz Mađarske i Litvanije, a na festival dolazi i ansambl iz Kine koji niška publika do sada nije imala prilike da vidi. Tu su i ansambli iz Kolumbije, Poljske, Bugarske, Slovačke i, kao domaćini, Akademski folklorni ansambl „Oro“ iz Srbije.

„Ja sam iz Kolumbije, mi smo umetnička grupa čija je osnova ples i muzika“, kazao je jedan od učesnika folklornog ansambla iz ove zemlje.

Uzbuđeni su, kažu, što su ovde i drago im je da predstave svoj ples niškoj publici.

„Nadamo se da će ljudi uživati u našoj igri“, kazali su.

Veliku pažnju privukao je i folklorni ansambl iz Krakova koji je prodefilovao na konju, za koji kažu da je simbol mesta iz kojeg dolaze.

„Izvodimo zanimljive plesne pokrete različitih krajeva Slovačke. Imamo pojedinačne plesove, ali i plesove u paru“, kaže učesnik iz Slovačke.

Pažnju publike privukla je i trupa iz Kine koja po prvi put učestvuje na Festivalu u Nišu. Oni su izazvali ovacije kada su počeli da izvode razne akrobatske veštine.

„Oni i igraju kao Brus Li. Preslatki su“, kazala nam je jedna Nišlijka.

Glavne niške ulice na nekoliko mesta bile su i podijum za igru. Folklorci su tu pokazali mali deo onog što ih očekuje na velikom koncertu. Zatvaranje festivala će ponovo okupiti ansamble 20. jula, kada će još jednim velikim koncertom na Letnjoj pozornici ovogodišnji folklorni dani u Nišu biti završeni.

„Dođite da zajedno pozdravimo i bodrimo folklorce iz celog sveta, da uživamo u njihovim nastupima i pokažemo da se za nišku publiku sa pravom govori da je najbolja!“, poručili su u SKC.

Organizator Festivala je Studentski kulturni centar Niš, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Grad Niš i Ministarstvo prosvete.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde