Naslovna Društvo Cerjanska pećina: Neistraženi dragulj na samo 14 km od Niša

Cerjanska pećina: Neistraženi dragulj na samo 14 km od Niša

0
Cerijanska Pećina
Cerijanska Pećina foto: Direkcija za izgradnju

Cerjanska pećina nalazi se na 14 kilometara od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. Pećina otkriva predivan svet ispod zemlje satkan od kanala, hodnika i dvorana, kao i bogatstvo pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova.

Prema procenama geologa, ova hidrološki aktivna pećina nastala je pre više od 2 miliona godina. Interesantno je da kraj pećine još uvek nije otkriven, a ukupna dužina do sada ispitanih pećinskih kanala je 7.149m, po čemu je ovo drugi najduži istraženi pećinski sistem u Srbiji.

Dužina glavnog hodnika je 3.360 metara i doseže visine do čak 30 metara. Ovaj sistem sastoji se od pećine, izvora i hodnika koji okružuju jamu Pećurina koja se nalazi iznad. Neki od prilaza i ulaza u pećinu su uski i mali. Plafon pećine delimično se sastoji od krečnjaka koji je u fazi raspadanja na čiji su razvoj uticale termalne vode.

Pećina je hidrološki aktivna, čak i tokom suša na ulazima se mogu pronaći manja jezera vode i bare. Zbog ovih karakteristika u okviru nje su se razvili ukrasi od koji su neki posebno specifični. Unutar pećine mogu se videti stalaktiti, stalagmiti, pećinski korali, talasaste draperije, kristalni cvetovi i specifični heliktiti koji se formiraju i vise u svim pravcima. Na oko 3.400m od ulaza nalazi se sifonsko jezero.

Spomenik prirode „Cerjanska pećina“ sa svojom okolinom predstavlja veoma pogodno područje za slepe miševe. Za sada je evidentirano 12 vrsta slepih miševa.

Pored same pećine, turisti mogu da se upuste i u pešačenje na području Kalafata. Tri povezane, kružne, planinarsko-rekreativne staze, dužine od 5 do 25km, opremljene putokazima i info tablama o biljnom i životinjskom svetu koji se može naći na području Kalafata.

Zajedno sa ekipom vodiča i spaleologa iz Cerjanske pećine, sada imate priliku da doživite jedno neverovatno iskustvo. Avantura počinje u selu Cerje, u vizitorskom centru, gde dobijate opremu i sve što vam je neophodno za sam ulazak. Ova tura traje oko 3 sata i neophodno je da imate fizičku spremu i da niste klaustrofobični. Svakako, tim dragih ljudi iz Cerjanske pećine je uvek tu sa vama, i potrudiće se da budete potpuno opušteni, navode iz Turističke organizacije Niša.

Za sve informacije i rezervacije postite sajt sajte ovog spomenika prirode – www.cerjanka.rs, kao i sajt upravljača SP Cerjanska pećina, JP Direkcije za izgradnju grada Niša – www.dign.rs/cerjanska-pecina/ i rezervišite vaš termin već sada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde