Naslovna Niš JKP „Naissus“: VAŽNO SAOPŠTENjE O VODOSNABDEVANjU I APEL ZA RACIONALNU POTROŠNjU VODE

JKP „Naissus“: VAŽNO SAOPŠTENjE O VODOSNABDEVANjU I APEL ZA RACIONALNU POTROŠNjU VODE

0
APEL ZA RACIONALNU POTROŠNjU VODE
APEL ZA RACIONALNU POTROŠNjU VODE

JKP NaissusVAŽNO SAOPŠTENjE O VODOSNABDEVANjU I APEL ZA RACIONALNU POTROŠNjU VODE


Estremno visoke temperature koje u kontinuitetu traju već više od 10 dana, u velikoj meri su se odrazile na potrošnju pijaće vode iz sistema vodosnabdevanja Grada Niša. Prema podacima dobijenih iz sistema za merenje, praćenje i kontrolu sistema vodosnabdevanja JKP „Naissus“ Niš, protekle nedelje je u svim delovima grada zabeleženo povećanje potrošnje vode.

Prosečna proizvodnja i distribucija vode u Gradu Nišu iznosi 1100 l/s (litara u sekundi), što je količina dovoljna da opskrbi potrebe grada za pijaćom vodom u redovnim uslovima.

Protekle nedelje je proizvodnja pijaće vode podignuta na 1450 l/s, dok je iz sistema niškog vodovoda do krajnjih korisnika distribuirano i do 1800 l/s u pojedinim delovima dana. U periodu od 18 do 22 sata dolazi do prevelike potrošnje pijaće vode koja se u odnosu na redovne uslove, u pojedinim delovima grada i udvostručuje. Najveća istakanja iz sistema zabeležena su u južnom i jugozapadnom delu grada, gde se u kontinuitetu troši 140 l/s. Podaci dobijeni iz sistema JKP „Naissus“ Niš nedvosmisleno ukazuju na nenamensko trošenje vode, naročito u pomenutim delovima grada, budući da su rezultati merenja potrošnje iz sistema i do tri puta veći u odnosu na potrošnju u redovnim uslovima.

Kako bi ne bi došlo do poremećaja vodosnabdevanja JKP „Naissus“ Niš drži u stanju eksploatacije sva izvorišta iz sistema vodosnabdevanja Grada Niša, uključujući i fabriku vode na izvorištu Medijana, čiji rad ovog leta nije prekidan zbog godišnjeg remonta, već se isti obavlja sukcesivno. Ekipe na održavanju vodovodne mreže su uprkos visokim temperaturama, uz ispunjenje svih preventivnih mera, stalno angažovane na otklanjanju kvarova i havarija na niškom vodovodnom sistemu. Održavanje vodovodne mreže u toku dana izvrši i do 10 sanacija kvarova na vodovodnoj mreži, dok broj intervencija na priključnim vezama premašuje 30 dnevno. Za zadovoljenje potreba korisnika druge, treće i četvrte visinske zone JKP „Naissus“ Niš je stavio u funkciju i rezervoar Vinik koji sa kapacitetom od 3000m³ u ovom trenutku zadovoljava potrebe nišlija na severu grada.

Apelujemo na naše sugrađane da budu solidarni i koriste vodu za njene osnovne namene – piće, kuvanje i održavanje lične higijene. Zalivanje bašti, zelenih i betonskih površina, pranje, punjenje bazena i drugo nekontrolisano trošenje pijaće vode iz sistema vodosnabdevanja Grada Niša predstavlja neracionalnu i nenamensku potrošnju. Ovakva potrošnja može dovesti do poremećaja koji mogu uticati na redovno snabdevanje vodom naših korisnika u svim delovima grada a naročito onih u rubnim i višim delovima.

#Servisne informacije 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde