Naslovna Društvo SUBNOR Niš obeležio Dan borca – godišnjicu antifašističkog ustanka u Srbiji 1941....

SUBNOR Niš obeležio Dan borca – godišnjicu antifašističkog ustanka u Srbiji 1941. godine

0
SUBNOR Niš obeležio Dan borca
SUBNOR Niš obeležio Dan borca foto: GP018

Dan borca je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji, koji se proslavljao 4. jula. Ovaj praznik je nazivan i praznikom ustanka naroda Jugoslavije i obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

Praznik se i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR). Niški SUBNOR je ovaj dan obeležio manifestacijom „Mir i sloboda u svet“, u okviru koje su položeni venci na spomenik „Iskra slobode“ u Parku heroja na nišavskom keju.

Goran Milosavljević
Goran Milosavljević foto: GP018

„Naravno da je srpski narod prvi uzeo pušku i prvi ustao protiv fašističkog okupatora. Ono što je još značajno reći je da je na toj sednici doneta odluka da se od Jugoslavije stvori antifašistička tvrđava, koja će da odvuče veliki deo nemačke sile prema Jugoslaviji, kako bi sovjetska Rusija mogla da izvrši što uspešniju odbranu. Ovaj dan slavimo baš zato da bismo pamtili čiji smo potomci i ko su naši preci. Naši preci nisu bili ničije sluge, nisu se miri sa neslobodom, sa porobljavanjem, okupacijom i saradnjom. Naši preci su bili ljudi koji su uzeli pušku u ruke i isterali okupatore sa svoje teritorije“, poručio je Goran Milosavljević, član gradskog odbora SUBNOR-a Srbije Grada Niša

On je dodao da treba da se ponosimo našom borbom protiv antifašizma, jer je prva puška zapucala u zapadnoj Srbiji i naša zemlja bila prva slobodna teritorija u čitavoj Evropi.

Na obeležavanju ovog praznika govorio je istoričar Nebojša Ozimić.

Park heroja NOB-a u Nišu
Park heroja NOB-a u Nišu foto: GP018

Park heroja NOB-a u Nišu je memorijalni kompleks posvećen stradanjima u Drugom svetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. Kompleks koga čine biste šest narodnih heroja i spomenik „Iskra slobode“ formiran je 2014. godine, nakon što su spomen obeležja narodnih heroja Filipa Filipovića, Stanka Paunovića i Filip Kljajića prebačeni na plato u nišavskom parku pored spomenika „Iskra slobode” i bisti Sretena Mladenovića, Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde