Naslovna Niš Predsednica GIK-a: Skandalozne tvrdnje da zapisnici biračkih odbora nisu dostupni

Predsednica GIK-a: Skandalozne tvrdnje da zapisnici biračkih odbora nisu dostupni

0
Danijela Milićević predsednica Gradske izborne komisije
Danijela Milićević predsednica Gradske izborne komisije foto: GP018

Dok Viši sud odlučuje o žalbama opozicije, koje su podnete povodom odbijanja prigovora od strane GIK-a o neregularnostima na izborima, predsednica Komisije Danijela Milićević oglasila se povodom, kako ona kaže, „skandaloznih tvrdnji“ iznetih od strane pravnice Sofije Mandić.

„Povodom skandaloznih tvrdnji iznetih od strane pravnice Sofije Mandić u emisiji „Iza vesti“ na N1 televiziji u sredu, 12. juna 2024. godine, da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, održanim 2. juna 2024. godine, Gradska izborna komisija je dužna da ovim putem reaguje i ovakve neistine najoštrije demantuje“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je neistina da „već deset dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu Republičke izborne komisije“. GIK ističe da je u skladu sa svojom zakonskom obavezom skenirao zapisnike sa biračkih mesta u Nišu, i da je njihovo objavljivanje na sajtu RIK-a započeto nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta.

Gradska izborna komisija Niša je demantovala i navode da osim zapisnika, na veb-prezentaciji RIK-a nisu objavljeni ni prigovori koje su podnosioci niških opozicionih izbornih lista podnosili Gradskoj izbornoj komisiji, kao ni žalbe koje su protiv Gradske izborne komisije podnete Višem sudu u Nišu.

„Da je u pitanju neko drugi, a ne pravnica sa iskustvom u radu lokalne izborne administracije, pomislili bismo da je u pitanju nesnalaženje na veb- prezentaciji RIK. Činjenica da su ovako grube neistine iznete upravo od Sofije Mandić ipak ukazuju na to da je u pitanju učešće u višednevnom svesnom i sistematskom zbunjivanju i uzbunjivanju javnosti, a sve u cilju pojačavanja pritiska na rad ne samo Gradske izborne komisije, već, što je možda još opasnije, i na rad Višeg suda u Nišu“, dodaje se u saopštenju koje potpisuje Danijela Milićević.

U saopštenju se zaključuje da i pored pritisaka i neprimerin uticaja na rad Komisije, oni ostaju posvećeni i čvrstu u opredeljenju da aktuelni izborni proces u Nišu do kraja dovede u svemu u skladu sa zakonskim propisima i uz apsolutno poštovanje izborne volje građana Niša.

Predstavnici četiri opozicione liste podneli su ukupno 36 prigovora na izborne nepravilnosti i 18 žalbi na odluke Gradske izborne komisije na odluke o tim prigovorima, koje su upućene Višem sudu. Danas se čeka odluka o šest žalbi, a odluka o ostalih 10 u toku sutrašnjeg dana.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde