Naslovna Društvo Sledeće nedelje promocija Svetislava Pešića kao počasnog doktora niškog Univerziteta

Sledeće nedelje promocija Svetislava Pešića kao počasnog doktora niškog Univerziteta

1
Svetislav Pešić
Svetislav Pešić foto: GP018

Proslavljeni trener i sadašnji selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić izabran je počasnog doktora Univerziteta u Nišu, a počasni doktorat će mu biti uručen 12. juna u Rektoratu Univerziteta u Nišu.

Promocija počasnog doktora Univerziteta u Nišu Svetislava Pešića obaviće se u sredu 12. juna sa početkom od 12 sati u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Njega je Naučno-nastavno veće Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu predložilo za počasnog doktoranda, za njegov rad, naročito u razvoju i afirmaciji sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

U obrazloženju predloga navodi se da je Svetislav Pešić jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, i svakako jedna od ličnosti koje su imale ogroman uticaj na košarkašku igru uopšte.

On je jedini trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta u svim takmičenjima koje organizuje FIBA. Jedini je trener koji je osvajao Evropsko prvenstvo sa dve različite države (Nemačka i Jugoslavija). Jedini je trener koji je sa juniorskim i seniorskim nacionalnim selekcijama tri puta na zvaničnim utakmicama pobedio reprezentaciju SAD.

Proglašen je trenerom godine u Evropi za 2003. godinu, a za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne lige proglašen je 2019. godine. Dobitnik je zlatne značke KK Bosna Sarajevo (1987), zlatne značke Košarkaškog Saveza Nemačke (1994), zlatne značke Košarkaškog Saveza Srbije (2003) i zlatne značke KK Barselona (2003).

Grad Berlin mu je dodelio najviše odlikovanje Orden zasluge države Berlin, a predsednik SR Jugoslavije ga je 2001. godine odlikovao Medaljom časti prve klase „Nemanja“ i 2002. godine medaljom časti prve klase „Jugoslovenska zastava“.

Član je međunarodnog komiteta Asocijacije trenera FIBA – WABC (World Association of Basketball Coaches) i mentor FIBA-e za razvoj i školovanje trenera u Evropi i svetu.

Svetislav Pešić se, radeći sa mlađim reprezentativnim selekcijama, istakao kao izvrstan pedagog jer je na mlade igrače delovao i vaspitno trudeći se ne samo da postanu vrhunski sportisti, već i bolji ljudi, takođe se navodi u obrazloženju.

1 KOMENTAR

  1. Lepo! Kari Pešić je i igrao kod nas u pedagošku.KK Radnički Pirot.Bila tu i braća Denić.Igrali protiv K.K. Student Niš. Baš lepa počast.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde