Naslovna Društvo Maturanti iz Niša posetili Gazimestan i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji

Maturanti iz Niša posetili Gazimestan i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji

0
Učenici petog razreda Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija Niš
Učenici petog razreda Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija Niš foto: Bogoslovija

Učenici petog razreda Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Nišu, u pratnji protojereja Dejana Krstića, rektora Bogoslovije, i dr Nenada Mijalkovića, razrednog starešine, sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda, 25. i 26. maja 2024. godine, u okviru pokloničkog putovanja posetili su svetinje Kosova i Metohije. Pored učenika Bogoslovije i vernika, na putovanje su krenuli i članovi Svetosavske omladine u osnivanju.

Prvog dana ovog nastavno-naučnog i pokloničkog putovanja posetili su Manastir Devič, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, manastir Svetih Vračeva u Zočištu i Veliku Hoču, gde je jedan deo poklonika ostao na konaku. Bogoslovi, sa pratnjom, otputovali su za Prizren, gde su prisustvovali večernjem bogosluženju u prizrenskoj Sabornoj crkvi Svetog Georgija i noćili su u Bogosloviji.

Sutradan, u nedelju, jedan deo pokloničke grupe bio je na Liturgiji u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, a Liturgiju u Sabornoj crkvi u Prizrenu služio je protojerej Dejan Krstić, uz sasluženje protosinđela Nikite (Adamovića), protosinđela Isidora (Jagodića) i jereja Jovana Radića, profesorâ Prizrenske Bogoslovije, a učenici obe bogoslovije, svojim skladnim pojanjem, ukrasili su ovo liturgijsko slavlje.

Nakon ručka u Bogosloviji, i obilaska Saborne i crkve Bogorodice Ljeviške, grupa je krenula put manastira Gračanice. U Gračanici su imali blagoslov da se sretnemo s njegovim preosveštenstvom episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

Nakon posete manastira Gračanice, posetili su i Gazimestan, gde je Lazar Gocić, student istorije na Filozofskom fakultetu niškog Univerziteta, član niške Svetosavske omladine u osnivanju, održao lepo i nadahnuto slovo o Kosovskom boju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde