Naslovna Društvo Obeležavanje gradske slave: Od opere i dečjih igara do koncerata Ace Pejovića...

Obeležavanje gradske slave: Od opere i dečjih igara do koncerata Ace Pejovića i Danice Crnogorčević

0
Slava grada Niša
Slava grada Niša foto: Gradski portal 018

Obeležavanje slave grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena počeće nekoliko dana ranije, i to operom „Toska“ u parku ispred Beogradske kapije Tvrđave. Pripremljeni su koncerti, brojne manifestacije kulturno-umetničkih društava, a obeležavanje se završava 3. juna svečanom akademijom.

Spomenik na Čegru
Spomenik na Čegru foto: GP018

Državnom ceremonijom obeležavanja godišnjice Čegarske bitke kod Spomenika na Čegru 31. maja u jutarnjim časovima počeće ovogodišnje obeležavanje gradske slave.

Opera u čast Slave grada Niša cara Konstantina i carice Jelene

Istog dana od 21 sati biće izvedena opera „Toska“ u parku kod Beogradske kapije. Biće priređen i program za decu – 1. juna u Čairu će mališani iz JPU „Pčelica“ održati manifestaciju „Plesom do zdravlja“. Pored toga, tokom vikenda 1. i 2. juna biće održane brojne aktivnosti ustanova kulture, horova, plesnih klubova.

Adriana Ansastov
Adriana Ansastov foto: GP018

„Najbitniji deo je u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i svi događaju koji će biti 2. juna popodne i 3. juna ujutru na sam dan slave. Završavamo naučnim skupom „Niš-Vizantija“ od 17.30 časova na Univerzitetu 3. juna. Zatim u 19.30 svečana akademija u Arheološkom nalazištu „Medijana“. Ovog puta će tamo niški Simfonijski orkestar imati tamo koncert i imaćemo Palilulsko veče 3. juna“, navela je Adriana Anastasov, većnica zadužena za kulturu i turizam.

Aco Pejović
Aco Pejović foto: Melos Estrada

Folk pevač Aco Pejović će 1. juna održati koncert u Tvđravi, a narednog dana na Letnjoj pozornici koncert će održati i pevačica etno i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević.

Anastasov je rekla da je po poslednjim podacima broj turista u Nišu smanjen za jedan do tri posto, ali povećan je broj noćenja i broj poseta stranih turista. Dodala je i da je zadovoljno učinjenim u poslednje četiri godine.

„Izuzetno sam zadovoljna urađenim u prethodne četiri godine, nadam se da su i sugrađani. Čula sam samo pozitivne komentare, ali naravno da uvek može još više. Kruna je otvaranje Arheološkog nalazišta „Medijana“ posle 10 godina, renoviranje spomenika na Čegru, Ćele kule i objekta Sinagoge. Zatim, to što smo izdvojili velika sredstva za instrumente Simfonijskom orkestru, Mala scena Pozorišta, povećanje budžeta za kulturu za programe ustanova kulture“, dodala je većnica za kulturu.

Pobedničko rešenje za novu zgradu Muzeja grada Niša foto: Grad Niš

Najavila je da novu vlast očekuje i izgradnja zgrade Narodnog muzeja i Arheološkog centra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde