Naslovna Društvo Obuka žena o finansijskoj pismenosti: 15% preduzetnica koristi mogućnosti na lokalu

Obuka žena o finansijskoj pismenosti: 15% preduzetnica koristi mogućnosti na lokalu

0
Obuka žena o finansijskoj pismenosti
Obuka žena o finansijskoj pismenosti foto: GP018

Obuka žena o finansijskoj pismenosti u sklopu podrške ženama preduzetnicama i jačanja njihovih poslovnih veština, održana je, fokusirana na ključne aspekte poslovanja. Ovu obuku organizuje Stalna konferencija gradova i opštine (SKGO) uz pomoć Vlade Švedske i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niš (KLER).

Tokom obuke u SKIP centru, 20 učesnica ima priliku da stekne dublje razumevanje o osnovama finansijske pismenosti, o sastavljanju bilansa stanja i uspeha, ali i načinima i izvorima finansiranja njihovih biznisa.

Anita Ratković
Anita Ratković foto: GP018

„Najbitnije je da mi njih motivišemo, da pokažemo da ovo nije ništa strašno i da je ovo zanat koji može vrlo brzo da nauči. Ova obuka je startna, namenjena je i početnicama i onima koji već imaju razvijen biznis i na njoj će se upoznati sa kontima, balansima stanja i sa svim finansijskim instrumentima“, navela je Anita Ratković, savetnica za lokalni ekonomski razvoj u SKGO.

Ona je dodala da je statistika pokazala da žene ne koriste sve mogućnosti na lokalnom nivou u pokretanju svog biznisa. S tim je saglasan i Ivan Pavlović iz KLER-a.

Pavlović
Pavlović foto: GP018

„Samo 15% žena preduzetnica koristi mogućnost koje su im na raspolaganju, a pre svega zbog malo komplikovanije birokratije i zato što nisu upoznati s modelima i načinima kako da koriste finansijska sredstva. Ova obuke žena o finansijskoj pismenosti je razvijena upravo zbog toga, kako bismo osnažili naše sugrađanke žene preduzetnice da mogu da na adekvatan način pristupe toj pomoći i da razviju svoj biznis“, rekao je Pavlović.

On je naveo da su teme ovih obuka zasnovane na statističkim podacima, koji pokazuju da samo 39% žena preduzetnica u Nišu ima svoj sajt. Upravo zbog toga će se druga obuka odnositi na digitalnu transformaciju, a na trećoj će moći svoje ideje da stave na papir kroz izradu biznis plana.

Jedna od polaznica ove obuke je i Ruskinja iz Moskve Svetlana Efremenko. Ona kaže da joj se baš dopada Srbija i ljudi i da je u Niš došla zbog poslovnih prilika. Planira da otvori firmu za marketing i salon lepote.

Svetlana Efremenko
Svetlana Efremenko foto: GP018

„Sve što je bilo u Rusiji pre 15 godina u sferi biznisa i marketinga, vidim sad ovde da je na početku. Sa svojim znanjem, koje sam stekla u Rusiji, mogu da iskoristim ovde, tako će svi biti zadovoljni“, rekla je Svetlana.

Među ukupnim brojem preduzetnika u Nišu žene čine skoro polovinu. Najviše ih je u sektoru usluga, 63 odsto, pre svega u konsaltingu, marketingu i obrazovanju. Najmanje su zastupljene u proizvodnji, i to oko 29 procenata.