Naslovna Društvo Iz Gradske toplane najavljuju jedinstvenu toplotnu pumpu, koja će koristiti vodu iz...

Iz Gradske toplane najavljuju jedinstvenu toplotnu pumpu, koja će koristiti vodu iz Nišave

0
Gradska Toplana foto: GP018

JKP „Gradska toplana“ Niš je danas obeležila pola veka postojanja i rada. Tom prilikom su analizirali početke i prethodni period poslovanja, ali i najavili neke nove projekte koje će realizovati. Posebno je zanimljiv projekat toplotne pumpe vrednosti više od 13 miliona evra, prve takve u Srbiji.

Direktor „Toplane“ Predrag Milačić prisetio se početaka, kada je, kako on kaže, jedino bilo važno da se obezbedi kvalitetno grejanje, dok je sada, pored toga, akcenat i na obnovljivu energiju i ekologiju.

Predrag Milačić foto: GP018

„U počecima je jedino bilo važno da se ljud kvalitetno ugreju, a druge stvari, koje su postale prioiretetne u međuvremenu, nisu bile toliko važne. Kada je grejanje počelo da se naplaćuje građanima onoliko koliko zaista košta, sve više u fokusu, pored kvaliteta grejanja, je ušla i energetska efikasnost. Zadnjih godina kada je fokus postala životna sredina i kao prioritet se pojavilo očuvanje životne sredine“, rekao je Milačić.

On je naveo i da je jedan od najvažnijih stubova njihovog poslovanja da se obezbedi nesmetano snabdevanje energijom. Zahvaljujući Balkanskom toku, i rezervama gasa u Mađarskoj, Milačić veruje da je Niš siguran što se tiče grejanja. Međutim, kao dodatna mera „Gradska toplana“ je obezbedila i dodatne rezerve mazuta.

„Prošle godine je Grad Niš dokapitalizovao Toplanu sa 187 miliona dinara, čime su kupljene dodatne rezerve mazuta, tako da i u slučaju gasne krize imamo više od mesec dana grejanja na mazut. Nadamo se da do tog scenarija nikada neće da dođe, ali to je jedna dodatna sigurnost za sve nas i naše korisnike“, dodao je direktor „Toplane“.

Pored 50 godina rada, danas obeležavaju i 10 godina od prelaska na naplatu grejanja po sopstvenoj potrošnji. Milačić je taj period nazvao najgorim u poslovanju ovog preduzeća, pored perioda 90-ih godina. Ta promena je izazvala nezadovoljstvo građana, koji su trošili više od proseka.

Od predstojećih projekata „Toplane“, šefica Službe projektovanja i nadzora „Toplane“ Biljana Petković je istakla izgradnju toplotne pumpe u Krivom viru, prvu te vrste u Srbiji. Vlada Republike Srbije je ovaj projekat procenila kao jedan od najvažnijih za narednu godinu.

Biljana Petković foto: GP018

Toplotna pumpa visokog kapaciteta će koristiti vodu iz Nišave. Ukupna vrednost projekta će biti od 13,3 do 13,5 miliona. Republika Srbija i Evropska banka za obnovu i razvoj će izdvojiti 8,2 miliona evra, dok će ostatak platiti „Toplana“ i Grad Niš.

Ona je istakla da je veoma važan i projekat istražne bušotine od dubine od 1000 metara u Matejevcu. Procena je da se čitavo novo naselje uz Somborski bulevar, može grejati geotermalnom energijom koja bi bila izvučena iz te bušotine.

Biljana Petković navodi da je u planu i gašenje i rekonstrukcija svih toplana i kotlarnica, koje koriste mazut i lož ulje.

„Razmatrali smo i gašenje i preostalih kotlarnica koje koriste mazut i lož ulje. Gledali smo da projekti budu realizovani konverzijom mazuta na gas, gde je moguće na bio masu. Nije bio samo cilj da samo rekonstruišemo postojeće kotlarnice, već i da gde god postoji mogućnost i proširimo mrežu“, zaključila je ona.

Iz niške „Toplane“ su se pohvalili činjenicom da je po ukupnoj energetskoj efikasnosti samo novosadska, a po energetskoj efikasnosti samog ditributivnog sistema su lideri u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde