Naslovna Niš Inicijative građana urodile plodom: Usporivači brzine za bezbedniju Knjaževačku

Inicijative građana urodile plodom: Usporivači brzine za bezbedniju Knjaževačku

0
Radovi Knjaževačka ulivca foto GP018
Radovi Knjaževačka ulivca foto: GP018

U Knjaževačkoj ulici u Nišu privodi se kraju postavljanje usporivača brzine. Ovo bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude samo početak rešavanja problema zbog kojih je ova stara niška saobraćajnica u poslednje vreme nazivana i „ulicom smrti“.

Za razliku od gumenih usporivača, koji se uglavnom koriste u Nišu, u Knjaževačkoj ulici su postavljene platforme na kojoj je obeležen i pešački prelaz. Prvi korak ka bezbednijoj ulici je načinjen zahvaljujući brojnim inicijativama koje su pokrenuli meštani te ulice.

Saša Novićević foto: GP018

„Bilo je puno inicijativa od strane građana što se tiče Knjaževačke ulice da se nađe neko rešenje, koje će biti bezbednije za sve nas. Tačno je da je bilo više slučajeva i incidenata gde je došlo i do povređivanja pešaka. Inicijativa je urodila plodom, sada imamo ležeće policajce, koji su više platforme, koje će usporiti vozače. Gotovo sam siguran da će to smanjiti i broj saobraćajnih prekrašaja i incidenata na samoj Knjaževačkoj ulici“, naveo je predsednik Skupštine Gradske opštine Saša Novićević.

Pored nesavesnih vozača veliki problem u ovoj ulici je i nepropisno prelaženje ulice. Jedna od inicijativa građana je i da se postavi razdelno ostrvo. Ranije je gradonačelnica najavila da će se postavljanje pešačkog ostrva razmatrati za 2024. godinu, dok će u ovoj godini u Knjaževačkoj biti postavljena samo horizontalna, vertikalna i svetlosna signalizacija.

Saša Novićević foto: GP018

„U poslednje vreme ovde je stradalo nekoliko pešaka i to uglavnom na pešačkim prelazima. Pešaci, žitelji ovog dela grada, saglasni su da je postavljanje usporivača dobra mera za povećanje bezbednosti u saobraćaju. Predlog za postavljanje pešačkog ostrva će prvo otići Gradu, tj. KLER-u i Urbanizmu da vide da li postoje mogućnosti na samoj saobraćajnici izvesti takve radove. Ukoliko je to moguće, kao Opština ćemo naravno podržati taj predlog“, dodao je Novićević.

Radovi Knjaževačka ulivca foto: GP018

Vozači su se žalili da nije moguće na vreme videti usporivače brzine, ali Novićević navodi da je sve lepo obeleženo i da mora da se radi i na savesti vozača.

Usporivači brzine biće postavljeni na ukupno četiri lokacije. Novićević je dodao i da su putna i komunalna infrastruktura uvek u vrhu prioriteta za ovu Opštinu, naročito u seoskom području.

Saša Novićević foto: GP018

„Znamo da imamo više nepokrivenog seoskog područja kanalizacionom i vodovodnom mrežom i ta inicijativa ide ka Gradu i KLER-u da što više seoskog područja pokrijemo vodovodnom i kanalizacionom mrežom, a naravno nakon toga i asfaltiranim ulicama“, rekao je predsednik Skupštine i dodao:

Početak radova na vrtiću u Pantelju foto: GP018

„Baš u naselju Pantelej je u toku izgradnja jednog vrtića, koji će rasteretiti sve ostale vrtiće na teritoriji Gradske opštine Pantelej. Urbanističkim planom je predviđena i osnovna škola na istom području. Imamo i izgradnju nove pijace na Bulevaru svetog Pantelejmona“, zaključio je Novićević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde