Manifestacija “ Zalogaji Juga“ tradicionalno se po 12. put održava na teritoriji GO Pantelej. Na platou Durlanske pijace okupilo se oko 40 izlagača, gde se između ostalog održava i takmičenje u spremanju riblje čorbe i pripremanju roštilja.
“ Imamo odličnu saradnju sa svim civilnim udruženjima, a posebno sa udruženjem ugostitelja, pa smo rešili da ove godine i građanima približimo ovu manifestaciju i omogućimo im da probaju razne đakonije i provedu kvalitetno vreme sa našim ugostiteljima“ – kaže predsednica opštine Nataša Stanković
Takmičenje u pripremanju riblje čorbe sastavni je deo ove gastro manifestacije. Martin Jovanović, iz ugostiteljsko turističke škole kaže da se sprema riblja čorba sa nekoliko različitih vrsta ribe.
“ U jednoj su šaran, pastrmka i američki som a u drugoj tostolobik, pastrmka i američki som.“
Martin kaže da su im, kao budućim kuvarima, ovakve manifestacije dragocene, jer pored toga što mogu da pokažu šta su naučili u školi, mogu direktno od profesora na terenu da nauče i mnoge nove stvari
Ančica Dimitrijević, predsednica udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“ iz Niša kaže da je GO Pantelej po 12. put domaćin ove manifestacije i da je na platou Durlanske pijace prisutno oko 40 izlagača, kao i da se održavaju takmičenja u pripremanju riblje čorbe i pripremanju roštilja.
„Ova manifestacija održava se u čast čoveka koji je sve ovo i započeo, pa se u skladu s tim trudimo da poštujemo njegove standarde i principe i što više uključujemo mladi kadar.“
Ovo druženje je kaže Ančica Dimitrijević ove godine po prvi put učestvovalo na „Black fish festu“ u Rumuniji odakle su se vratili sa medaljama, peharima i novim iskustvima i poznanstvima.
“ Imamo obećanje trećeg čoveka na svetu u pripremi telećeg mesa, da će doći u Niš i održati Master class na ovu temu“
Pored GO PANTELEJ, posebna zahvalnost ide udruženju za negu i očuvanje tradicije „Višnja“ i KUD “ Andjeli“ koji će nastupiti na manifestaciji.