Naslovna Društvo Brzobrođani problem rešavaju u Vladi Srbije

Brzobrođani problem rešavaju u Vladi Srbije

0
Delegacija Brzog Broda foto: privatna arhiva

Nakon niza protesta i više od godinu dana agonije, stanovnici Brzog Broda uspeli su u Vladi Srbije da reše svoj problem, odnosno da kablovi dalekovoda na kojima radi Elektromreža Srbije i na toj trasi idu podzemnim putem. Kažu za Gradski Portal 018  da su razgovori bili dugi i iscrpljujući, ali i da su iznenađeni jer su po prvi put negde srdačno prihvaćeni i sa željom da se problem zaista i reši. Ističu da je sada neophodno pronaći tehničko rešenje koje je za nas najprihvatljivije, odnosno da vod ide podzemnom trasom.


Na sastanku su prisustvovali osim predstavnika kabineta Ane Brnabić i predstavnici Elektromreže Srbije, predstavnici Ministarstva energetike. Brzobrođani kažu da od svojih stavova nisu odstupali. Za sada nisu rešili svoj problem do kraja, ali se nadaju da će dobre volje biti.

Gotovo dva i po sata smo razmatrali tačku po tačku problema, otvoreno, transparentno, bez ikakvih uvijenih formi. Zaključili smo svi zajedno, da su stanovnici Brzog Broda kolateralna šteta jer EMS radi po projektnoj dokumentaciji koju je naručio Grad Niš još 2014. godine„, kazao je predstavnik stanovnika ovog niškog naselja Ivan Cvetanović.

On je rekao da su se svi usaglasili da u projektnoj dokumentaciji ima mnogo propusta.

Grad ih nije informisao o svim projektima koji su sprovedeni u naselju. Oni nisu bili upoznati da je izgrađen park, crkva, sportski tereni. Žalosno je što je izgubljeno godinu dana“, istakao je Cvetanović i dodao da su do razgovora u Vladi Srbije došli sopstvenim kanalima.

Predstavnici EMS-a su upoznali stanovnike Brzog Broda sa tehničkim detaljima projekta. Prema njihovim rečima ukoliko bi strujni vod išao naizmenično podzemnim i nadzemnim putem, imali bi gubitke u prenosu. Stanovnici Brzog Broda su mišljenja zatržili od instituta u Ljubljani, Švajcarskoj i Australiji, jer su posle svega nepoverljivi.

Mi ćemo da im pomognemo i u tehničkom i u bilo kom drugom smislu da ne dolazi ubuduće do problema koji su se dešavali prethodnih godinu dana„, zaključio je Cvetanović.

Novi sastanak imaće u ponedeljak ili utorak i nadaju se da će tada doći do prihvatljivog rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde