Naslovna Društvo Povećan broj pacijenata u Kovid ambulantama Doma zdravlja

Povećan broj pacijenata u Kovid ambulantama Doma zdravlja

0
Dom Zdravlja foto: GP018
U dve kovid ambulante niškog Doma zdravlja poslednjih dana javlja se u proseku 400 do 500 gradjana, što je za 10 do 20 odsto više u odnosu na prošlu nedelju, rekao je  direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.
„Poslednjih pet dana naši lekari su u proseku 15 do 20 pacijenata upućivali u Kliniku za infektivne bolesti na dodatne prelglede i lečenje, a juče je taj broj bio uvećan i iznosio je 34“, kazao je Jerkan.
Prema njegovim rečima, u kovid ambulanti u Duvaništu i juče otvorenoj kovid ambulanti u centralnom objektu Doma zdravlja, dnevno se uradi oko 120 seroloških testova.
„Jedan broj testova se uradi po indikacijama, a jedan broj na  zahtev pacijenata. Raspolažemo  sa preko 3.000 testova što je sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju“, kazao je Jerkan.
On je podsetio da lekari Doma zdravlja ne mogu kao ranije da predlažu testiranje  PSR testovima, već se pacijenti upućuju na Institut za javno zdravlje i epidemilozi i infektolozi procenjuju da li je potrebno da se taj test uradi.
Prema njegovim rečima, od sutra će kovid ambulanta u Domu zdravlja biti opremljena novim rendgen aparatom, a uskoro će dobiti i dva nova aparata za analize krvi.
„Novim rendgen aparatom značajno ćemo povećati kapacitete za te preglede. Dnevno sada radimo 90 do 95 rendgenskih snimaka pluća“, izjavio je Jerkan.
On je apelovao na sve stanovnike Niša, a posebno na mladje ljude da nose maske u zatvorenom prostoru i da se pridržavaju propisane distance, jer, kakao je kazao, medju onima koji se ovih dana javljaju na pregled lekarima u kovid ambulantama nalaze uglavnom ljudi starosti od 25 do 50 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde