Naslovna Kultura Vidosava Arsenijević, pesnikinja sa Kosmeta predstavila najnoviju knjigu pesama na Sajmu u...

Vidosava Arsenijević, pesnikinja sa Kosmeta predstavila najnoviju knjigu pesama na Sajmu u Nišu 

0

Svakoj se duši mora s uvađavanjem prići, ili ćeš joj pomoći, ili će ona tebi! Ovo je jedna od misli ili aforizama Vidosave Arsenijević, pesnikinje sa Kosmeta, objavljenih u njenoj najnovijoj knjizi, koju je u sredu uveče predstavila na Sajmu knjiga u Nišu. Knjigu “Istrgnuto iz konteksta” koja je neka vrsta leksikona životnih mudrosti ova pesnikinja sa Kosova i Metohije posvetila je svom zavičaju. Između korica knjiga smestila je mudrosti posvećene duši, ljubavi i citatima.

 “Iako mnogi kažu da je svaki trenutak na Kosovu presudan, ja bih rekla da to stanje traje vekovima.Tako da je na nama umetnicima i pesnicima, koji smo rekla bih, preteča naroda, da stvaramo,  apelujemo, da ukazujemo, odnosno da na kraju krajeva i razmišamo u ime mnogih jer samo takvi možemo ostati upamćeni”, istakla je Vidodava Arsenijević i stanje na KiM opisala mudrošću : “Silom prilika ili prilika na silu”. 

Vidosava je uverena da u svakoj prilici postoji neprilika i to pretvara u večnu misao “Daj mi priliku i bićeš u neprilici!”.

“Istrgnuto iz konteksta, vraća se kontekstu.”, način je na koji ova pesnikinja objašnjava naziv svoje knjige. Čitajući svoje aforizme na Sajmu knjiga u Nišu  ona kaže “ Bez činjenica živopiše mašta“, još jedan je od citata koji se nalazi u knjizi zanimljivog naziva i još zanimljivijih misli. Upravo zato je čitajući citate iz knjige na Sajmu u Nišu, pesnikinja Arsenijević obrazložila da je Kosmet -kontekst  njenog ali i života svih Srba i da će zauvek ostati , kako kaže, u jedom od aforizama, umetničko sveto pismo.

Pesnikinja Vidosava Arsenijević koja živi i stvara na Kosmetu do sada je izdala desetak zbirki pesama, a zastupljena je u brojnim antologijama i zbornicima srpske poezije. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde