Naslovna Društvo UČEŠĆE NIŠA NA PETOM SIMPOZIJUMU ISTORIJSKIH GRADOVA

UČEŠĆE NIŠA NA PETOM SIMPOZIJUMU ISTORIJSKIH GRADOVA

0

Delegacija Grada Niša uzela je učešće na petom po redu Simpozijumu istorijskih gradova održanom u Karnuntumu, kraj Beča u Austriji, od 9. do 11. novembra, u okviru međunarodnog istorijski zasnovanog projekta „Rimski carevi koji su promenili svet – Velika mesta svetske istorije“.

Ovogodišnji simpozijum bio je u znaku obeležavanja velikog jubileja – 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, kao i povezanih istorijskih događaja- ne manje važnih- koji su mu prethodili i svojim istorijskim sledom i implikacijama doveli do potpisivanja edikta o toleranciji u Milanu, 313. godine. Tim povodom, a na dan kada su rimski carevi u Karnuntumu kod Beča trajno promenili evropsku kulturu i civilizaciju (osnivanjem tetrarhije 11. novembra 308. g.)U Parlamentu pokrajine Donja Austija, u Sent Poltenu, uz prisustvo najviših svetovnih i verskih zvaničnika Donje Austrije kao i delegacija iz turskog grada Izmita (antičke Nikomedije) i grada Niša (antičkog Naisusa), nakon jednosatnog radnog dela simpozijuma, usledilo je otvaranje izložbe fotografija pod nazivom „1700 godina Milanskog edikta – od Karnuntuma preko Nikomedije do Milana“. Ovu svečansot je uveličao i Akademski hor Studenskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, na čelu sa dirigentom Zoranom Stanisavljevićem.

Postavku izložbe fotografija na kojima su prikazani najvažiji događaji vezani za projekat „Rimski carevi koji su promenili svet“, činile su i fotografije autora Zorana Radosavljevića i Tonija Čerškova, deo autorske izložbe „Ranohrišćanske grobnice iz drugog ugla“, koja će početkom iduće godine doživeti svoju postavku i u Beču.

Projekat „Rimski carevi koji su promenili svet“ pokrenuo je direktor arheološkog nalazišta Karnuntum, nadomak Beča, g. Pjero Bordin, 2008. godine. Cilj je bio da se uspostave pokidane veze između evropskih gradova koji su u rimskom carstvu imali značajnu ulogu, pre svega u životu imperatora Konstantina Velikog. Jedanaestog novembra 308. godine u Karnuntumu kod Beča, Konstantin je proglašen jednim od četvorice rimskih tetrarha i to je bio prelomni istorijski događaj koji će, pet godina kasnije, 313. godine, trajno promeniti tok evropske i svetske civilizacije priznavanjem hrišćanstva milanskim ediktom o toleranciji. „Ako se ne sećamo prošlosti, ne znamo gde se nalazimo ni u sadašnjosti, a još manje znamo kuda idemo u budućnosti“, poruka je svečanosti u parlamentu u Sent Poltenu, koju su uputili predsednici pokrajinske skupštine, vlade, članovi parlamenta i nuncije, nadbiskup dr Peter Stefan Curbringen.

Grad Niš se projektu „Rimski carevi koji su promenili svet“ aktivno priključio pre četiri godine. Saradnja sa Art Karnuntumom Pjera Bordina, donela je gradu prvo spomen obeležje Konstantinu Velikom , na godišnjicu čuvene bitke na Milvijskom mostu u Rimu 312. godine. Spomenik na Nišavskom keju delo je vajara Mileta Koceva, po idejnom rešenju Piera Bordina. Kao deo projekta, slični spomenici podignuti su i u Karnuntumu (2010.) u Austriji i Izmitu (2011.) u Turskoj, te su ovi gradovi, pored rada na projektu, povezani i uspostavljenim prijateljstvom i saradnjom.

Na simpozijumu je bilo reči i o daljim planovima za saradnju gradova u okviru projekta „Rimski carevi koji su promenili svet – Velika mesta svetske istorije“ i koordinisanoj strategiji za učešće u programu Saveta Evrope „Kulturne rute – Kulturno nasleđe“ kao veoma važnom koraku za međunarodni turizam u budućnosti. Gradovi Niš, Izmit i Karnuntum, mogu razviti svoju povezanost sa gradovima Solunom, Sofijom, Zaječarom, Trirom, Jorkom, Arlom, Milanom i Rimom, i čuvanjem zajedničke prošlosti obezebditi zajedničku budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde