Naslovna Društvo Tek 1% poslodavaca podnosi izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti

Tek 1% poslodavaca podnosi izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti

0
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je uz pomoć Nemačke saradnje u Srbiji (GIZ) održalo info-sesiju u Nišu kao deo kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost“. Iz Ministarstva su poručili da je zabrinjavajuće mali broj onih institucija i poslodavaca koji su podneli izveštaje o svojim naporima ka postizanju rodne ravnopravnosti.

Tek jedan procenat obveznika je podnelo izveštaj u prethodnom periodu, što je prema rečima pomoćnice ministra za ljudska i manjinska prava Nine Mitić zaista nezadovoljavajuće.

Nina Mitic,foto:GP018

„Kroz primer prakse se pokazalo, u 2021, 2022, pa i prethodnoj godini, da rezultati nisu bili povoljni. Ako ima oko 500.000 obveznika, a da je prošle samo bilo negde oko 5.000 podnosioca izveštaja, složićete da je jedan posto zaista nezadovoljavajuće. Samim početkom kampanje i u razgovoru o ovoj temi ovaj procenat se podigao. Nemam tačne podatke, ali vidimo da se brojka daleko podigla, nego što je bila u prethodnom periodu“, poručila je Nina Mitić.

Kaznena politika za ne dostavljanje ovih izveštaja je usklađena za Prekršajnim zakonom, ali pomoćnica ministra navodi da njihov cilj nije da kažnjavaju, već da obaveste poslodavce o svojim obavezama, a jedna od obaveza je i da 40 odsto zaposlenih čini manje zastupljeni pol.

Nina Mitić je zaključila da Zakon o rodnoj ravnopravnosti pokriva mnogo toga, ali je potrebno da se to i primenjuje u praksi. Naročito postoje problemi u privatnom sektoru, kaže ona, i dodaje da su česti slučajevi platnog jaza muškarca i žene na istim pozicijama, ali i otpuštanje žena nakon porodiljskog odsustva.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, je navela da je Grad Niš među prvima formirao odborničku žensku mrežu, koja se pridružila mreži narodnih poslanica.

Dušica Davidović,foto:GP018

„Zajedno pokušavamo da sprovodimo zakon kako nalaže na lokalnom nivou i da prenosimo svoja iskustva u osnaživanju žena u bavljenju javnim poslovima i u izvršnoj vlasti na teritoriji grada Niša i u ovom delu Srbije. Vrlo smo zainteresovane da poštujemo preporuke, zakone, da redovno podnosimo izveštaje i da osnažujemo žene da se aktivno uključe u organe odlučivanja“, navela je Davidović.

Marina Babović,foto:GP018

Podršku Ministarstvu na ovom projektu pruža Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ). Marina Babović, savetnica na ovom projektu, navodi da su oni podržali i izradu smernica za primeru Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Takođe, podržaće i digitalizaciju ovog projekta, tačnije izradu softvera za izveštavanje po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

Niš je četvrti grad u kome je održana ova info-sesija, a završna će biti održana u Beogradu 8. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde