Naslovna Društvo Podstrek za nove biznise: 20 preduzetnika dobilo pomoć za nabavku opreme

Podstrek za nove biznise: 20 preduzetnika dobilo pomoć za nabavku opreme

0
20 preduzetnika dobilo pomoć za nabavku opreme
20 preduzetnika dobilo pomoć za nabavku opreme foto: GP018

U okviru projekta „Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi nemačka organizacije „Help“, 20 preduzetnika dobilo je priliku da nabavkom opreme i mašina u vrednosti od 3.000 evra unapredi svoj biznis, ili da budući privrednici započnu svoj novi biznis.

Sedam zanatskih delatnosti uključuje održavanje i popravku motornih vozila, instalacione radove i proizvodnju prehrambenih proizvoda. Takođe, podržano je i 13 uslužnih delatnosti, i to popravke, ketering (ugostiteljske usluge), stomatološke i usluge nege i lepote.

Ove godine akcenat je na žene preduzetnice, ali i na mlade ljude i ljude bez posla.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: GP018

„Jednostavno među njima i 13 žena, što nas posebno raduje. Na taj način ekonomski osnažujemo, ne samo muškarce, već i žene u Nišu i okolini. Praksa je pokazala da ovaj program jako uspešan, jer ljudi ostaju i opstaju i nastvljaju da se bave tim biznisiom. Ovo su mikro i mala preduzeća, koja Grad i „Help“ podržavaju kroz opremu“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ukupno 20 podržanih korisnika, od kojih je sedam muškaraca i 13 žena, prosečne starosti 36 godina, ima priliku da unapredi svoje poslovanje, a dva podržana korisnika će zaposliti po jednog dodatnog radnika. Pored donacija u opremi, korisnici grantova će imati poslovne i stručne obuke.

Sanja Mitić
Sanja Mitić foto: GP018

„Danas ugovore dobija 20 preduzetnika, od čega 13 preduzetnica, odnosno 60 posto žena, što je rezultat selekcije aplikanata, kojih je bilo više od 80 u ovoj fazi. „Help“ uz donatorsku pomoć Vlade Nemačke takođe finansira ovaj projekat“, poručila je šefica kancelarije „Helpa“ u Nišu.

Zahvaljujući Vladi Nemačke i Gradu Nišu obezbeđeno je ukupno 60 hiljada evra, od čega je iz budžeta grada izdvojeno 24 hiljade evra. Sami kandidati učestvuju sa 20 posto od vrednosti donirane opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde