Naslovna Društvo Potpisan sporazum o pomoći najnerazvijenijim opštinama, Tončev želi Niš za sedište Ministarstva

Potpisan sporazum o pomoći najnerazvijenijim opštinama, Tončev želi Niš za sedište Ministarstva

0
Predsednici 44 opština u Srbiji, koje važe za najmanje razvijene, imale su priliku da konkurišu za pomoć od strane Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Danas su potpisani sporazumi o dodeli tih sredstava između ministra Novice Tončeva i predsednika tih opština. Vrednost ovih projekata iznosi 245 miliona dinara.

Ministar Tončev navodi da su opštine mogle same da odlučuju o oblasti za koju im je potrebna pomoć. Ovo je treća godina kako se realizuje ovaj projekat, i on je izrazio nezadovoljstvo što je budžet za ovo ministarstvo ostao isti kao prošle godine.

„U Ministarstvo je stiglo mnogo projekata. Za 1,1 milijardu dinara, od toga lokalne samouprave traže 680 miliona od Vlade Srbije, a čak su spremni da 480 miliona same daju iz svog budžeta. Budžet je ostao na istom nivou kao prošle godine, ali imamo obećanja ministra finansija, predsednika Srbije i predsednice Vlade da će rebalansom da se poveća budžet. Danas smo potpisali sporazume za 245 miliona koje daje Ministarstvo predsednicima lokalnih samouprava, a ostale projekte smo izbodovali i projekti će proći na rebalansu budžeta“, saopštio je ministar Tončev.

Novica Tončev, foto:gp018

Novica Tončev, rođeni Nišlija, ne odustaje od namere da u svom rodnom gradu preseli sedište Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Hoćemo da sedište ovog ministarstva bude u Nišu. To je i moja želja i gradonačelnice, a i najviše nerazvijenih opština gravitira oko Niša. Radićemo na tome da se to realizuje do kraja godine ili da bude što pre. Gradonačelnica treba da obezbedi prostor, a mi ćemo raditi na tome na sednicama Vlade“, dodao je Tončev.

Gradonačelnica Niša je pohvalila ideju o decentralizaciji, i dodala da je obaveza bogatijih opština da pomažu ljudima koji čuvaju ognjišta u seoskim i manje razvijenim sredinama.

To su naši ljudi koji žive u veoma teškim uslovima, koji opstaju u seoskim sredinama u nerazvijenim opštinama, čuvaju naša ognjišta, školuju decu, bave se poljoprivrednom proizvodnjom i mislim da i mi koji živimo u velikim administrativnim centrima, poput Niša, imamo moralnu obavezu da pomažemo opštinama, koje spadaju u red nerazvijenih, a koje gravitiraju našoj lokalnoj samoupravi“, rekla je Sotirovski.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han, kaže da je njegova opština tražila sredstva za nabavku kontejnera. Prema njegovim rečima, Opština ne može da izdvoji toliko sredstava da bi pokrila celu teritoriju, s obzirom na to da su okolna sela dosta razuđena.

Njegov kolega iz Opštine Priboj Lazar Rvović želi da opremi svoju opštinu novim mašinama za održavanje puteva.

Mi smo se od starta opredelili da se osposobimo za izgradnju i održavanje seoskih puteva. Sa nabavkom nove građevinske mašine, pošto smo iz prethodnih poziva nabavljali tu opremu, bićemo osposobljeni da sami održavamo seoske puteve“, kaže Rvović.

Među 44 nedovoljno razvijene opštine je i opština Bosilegrad, koja želi da upotpuni opremu za bušenje bunara.

Prošle godine smo uzeli mašinu za bušenje bunara, velika je potražnja za tim. Čak je gradonačelnica Niša zatražila da napravimo sporazum da se dve-tri rupe probuše i u Nišu. Falio nam je kompresor i traktor da vuče tu mašinu, i ovim pozivom ćemo to da dobijemo“, zaključio je predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde