Naslovna Društvo Gradonačelnica Romima čestitala Vasilicu i zamolila ih da promene neke svoje navike

Gradonačelnica Romima čestitala Vasilicu i zamolila ih da promene neke svoje navike

0
Dragana Sotirovski foto; GP018
Romi sutra proslavljaju jedan od najznačajnijih praznika Vasilicu. Praznik je usko povezan sa romskom Novom godinom, koja se dočekuje 13. januara i traje četiri naredna dana.

Gradonačelnica je svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitala praznik i poručila da je Grad pripremio brojne planove kako bi pomogao Romima.

Čestitam praznik i poručujem da smo kroz lokalni plan pomoći romskoj populaciji uvrstili mnoge planove koje bi trebalo ove godina da uradimo. Pre svega uređenje pojedinih romskih mahala kroz uređenje ulica, osvetljenja i čišćenje deponija. Tu smo da im maksimalno izađemo u susret, s tim što i ovog puta koristim priliku da ih zamolim da i oni svoje navike promene, jer žive u velikom gradu i da njihove mahale koliko-toliko budu urednije“, poručila je gradonačelnica Sotirovski.

Ona je najavila i uređenje Jevrejskog groblja, gde je izgrađen veliki broj romskih kuća. Jevrejsko groblje je odlukom Vlade Srbije 2007. godine zaštićeno kao znamenito mesto, a obeležja i spomenici i dalje propadaju jer se do njih, zbog izgrađenih kuća, ne može prići.

Kroz projekte koje finansira Evropska unija smo predvideli da Romima, koji žive u Crvenoj Zvezdi i na Jevrejskom groblju, obezbedimo bolje uslove za život i da ih izmestimo sa tih lokacija, koje nisu dobre za stanovanje. Ambasador Izraela je izrazio žaljenje što je Jevrejsko groblje u takvom stanju i najavljuje pomoć onog trenutka kada Grad raseli romske porodice. Crvena Zvezda ja naselje koje je niklo na zemljištu koje je privatno, i Gradu preti tužba ukoliko ne iselimo ljude sa tog prostora“, rekla je Dragana Sotirovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde