Naslovna Društvo Otvorena izložba „Od legionara do viteza: koji si tip?“

Otvorena izložba „Od legionara do viteza: koji si tip?“

0
Život rimskih legionara i srednjovekovnih vitezova, koji su boravili na prostoru niške tvrđave, predstavljen je na izložbi u Istorijskom arhivu Niša. Naziv postavke je „Od legionara do viteza: koji si tip?“, a tematski povezuje istoriju od antike do srednjeg veka.

Na ovoj postavci biće izloženi eksponati Viteškog udruženja „Zmajeva griva“, koje je zaslužno za organizovanje festivala „Zaštitnici tvrđave“, koji se održava svakog leta. Na predlog Istorijskog arhiva, rešili su da i tokom zimskog perioda stave svoje eksponate na raspolaganje Nišlijama.

Ovo je samo manji deo onoga što izlažemo na festivalu. Ova izložba obuhvata veći period, on antike, od rimskog perioda, Sedma legija Klaudija, koja je ovde bila u Viminacijumu. Dakle, izložili smo legionarski oklop, štitove, i druge stvari koji su legionari u antičkom periodu koristili, zatim eksponate iz 10. veka, sve do 14. veka. Na ovom malom prostoru smo gledali da stavimo što više raznovrsne opreme. Zato se i ova postavka zove „Od legionara do viteza“, rekao je Dušan Hadžić iz udružena „Zmajeva griva“.

Dušan Hadžić/foto:GP018

Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niš, navodi da ovom postavkom žele da prikažu vojnike koji su boravili na ovim prostorima.

Ovom izložbom želimo da, zajedno sa udruženjem „Zmajeva griva“ predstavimo kako je nekada izgledao vojnik iz Rimskog perioda, ali i vojnik srednjeg veka. Zašto baš njih, jer su oni hodali ovim tlom, i ovo je prilika da naša publika vidi šta su nosili na sebi, kakve oklope, štitove, iz čega su jeli i pili, gde su spavali, i još nešto što možda nisu znali“, izjavila je Snežana Radović.

Snežana Radović/foto:GP018

Postavka traje mesec dana, a ulaz je besplatan.

Ove godine se proslavlja tri veka Niške tvrđave, što je i razlog da ovakva izložba započne ovu jubilarnu godinu. „Zmajeva griva“ za tu priliku priprema radionice u Tvrđavi, gde će građani imati priliku da isprobaju eksponate koji su izloženi u Arhivu.

Istorijski arhiv Niš je spremio projekat sa Ministarstvom kulture gde su pripremljene razne mape i fotografije Niške tvrđave, iz raznih arhiva i biblioteka iz Beča, Nemačke i Istanbula.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde