Naslovna Društvo Zaleđena Nišava, Božić u doba socijalizma i još zimskih slika na izložbi...

Zaleđena Nišava, Božić u doba socijalizma i još zimskih slika na izložbi „Niš zimi…“

0
U Parku 7. juli ispred Gradske kuće otvorena je izložba „Niš zimi…“. Izložbu su priredili Igor Rakić i Milutin Miltojević, istoričari i arhivisti Istorijskog arhiva Niš.

Želimo da predstavimo kako je izgledao Niš tokom decembarskih i januarskih dana davnih vremena, kada proslavljamo Božićne i Novogodišnje praznike. Pripremili smo slike koje čuvamo u našim zbirkama fotografija. Pokazujemo Niš koji su stari pamtili, hteli smo da i mladi upoznaju taj Niš“, rekao je ko-autor izložbe Igor Rakić.

On je posebno istakao fotografije gde se može videti kako se ranije Božić slavio drugačije, naročito u socijalističkom periodu. Takođe, zanimljiva je fotografija iz 1986. godine kada je Nišava bila zaleđena.

Igor Rakić/foto:GP018

Izložene su i karikature Saše Dimitrijevića, koji je dočarao duh tog vremena i probleme društva u tom periodu. Nišlije mogu da vide i razglednice iz 30-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Izložbu je otvorila većnica za kulturu i turizam Grada Niša Adriana Anastasov.

„Istorijski arhiv je jedna on naših najuspešnijih ustanova. Oni su bili kandidati za nagradu „11. januar“ i nadam se da će do kraja mog mandata sve ustanove kulture imati nagrade. Zaista daju od sebe da sprovedu program na najrazličitije moguće načine. Ovo je jedna od najinteresantnijih izložba koje sam videla do sada, i prigodna je praznicima. Mislim da će biti interesantna i našim sugrađanima“, kaže gradska većnica za kulturu.

Adriana Anastasov/foto:GP018

Izložba će trajati tokom celog januara, a možda ostane i u februaru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde