Naslovna Društvo Brnabić u Nišu – Elektronski fakultet dobio savremenu laboratorijsku lamelu

Brnabić u Nišu – Elektronski fakultet dobio savremenu laboratorijsku lamelu

0
“Ne postoji bolje investiran novac, nego novac investiran u znanje, mlade talentovane ljude, istraživanje i razvoj“, rekla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je u Nišu prisustvovala otvaranju Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta.

Prema njenim rečima u lamelu je uloženo 8,1 milion evra, od čega 7,7 za izgradnju i 400.000 za opremu. Lamela ima prizemlje i pet spratova i bezmalo 7.000 kvadrata.
Branabić je podsetila da su 2020. godine otvorena čak tri tehnološka parka u Srbiji – u Nišu, Čačku i Novom Sadu. Dodala je da se uprkos teškom vremenu i epidemiji korona virusa, u Srbiji svi veliki projekti završavaju na vreme.
„U poslednje dve godine Vlada Srbije uložila je u naučno-istražvačku infrasturu u Nišu 21,1 milion evra. Pored višenamske laboratorijske lamele tu je i Naučno tehnološki tehnološki park. Taj novac će se višestruko vratiti Nišu i našoj državi kroz dodatu vrednost koja se tu stvara“, istakla je Brnabić.
Dodala je da smo naučno-tehnološkim parkovima i pratećom infrastrukturom napravili novu kičmu razvoju, nosilac razvoja nove ekonomije Srbije i srpskog društva. Branbić je rekla da Vlada Srbije duguje veliku zahvalnost Evropskoj uniji i Evropskoj investicionoj banci na pomoći u realizaciji pomenuta dva projekta.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istaklada je grad doprineo otvaranju lamele izgradnjom prateće infrastrukture.

„Zahvaljujemo državi što grad prepoznaje kao mesto IT sektora, što ulaže sredstva i omogućava mladim kreativnim ljudima da se obrazuju, rade i pomažu svom gradu, a samim tim i celoj zemlji. Naučno-tehnološki park, Elektronski fakultet i Univerzitet u Nišu, sarađujujući stvaraju dobar poslovan ambijent za dolazak investitora u naš grad. NTP i lamela su kao jedinstvena celina ponos Niša“, izjavila je Sotirovski.

 

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić je rekao da je izgradnjom višenamske laboratorijske lamele u blizini Naučno-tehnološkog parka zaokružena je jedinstvena celina koa predstavlja stožer obrazovanja i nauke.
„Ovde će se obavljati zajednički naučno-istraživački poslovi transfer, tehnologija, razvoj novih malih i srednjih i preduzeća. 
Ponosno poručujemo svima koji da je Niš povratio svoj stari sjaj  i ugled i da je iz nekadašnjeg grada elektronike prerastao u grad naprednih tehnologija“, izjavio je Mančić.
Prema njegovim rečima u lameli će biti otvoreno više centara poput Centra za kontinuiranu edukaciju i Centra za inovacionu delatnost. On je dodao da je ova nedelja posebna za zaposlene i studente  zbog obeležavanja Dana elektronskog fakulteta i 60 godina rada i postojanja.
Ministar prosvete Branko Ružić, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, direktori gradskih ustanova i institucija, takodje su prisustvovali svečanom otvaranju nove lamele na Elektronskom fakultetu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde