Naslovna Društvo Saradnja Carine i privrede pokretač uspeha   

Saradnja Carine i privrede pokretač uspeha   

0

Nagli rast naplate carine kreće od 2017.godine, a razlog tome je poslovna politika Kompanije Filip Moris i naplate akcize u redovnom carinskom postupku. Od 2013. godine u odnosu na 2019.godinu rast je od 362 posto ili 542 miliona eura. Ne  bi smo mogli da ostavrimo takav rezultat da ne primenjujemo menadžerski pristup poslovanja koji je karakterističan za Upravu carina poslednjih godina, istakao je Saša Milenković, upravnik carinarnice Niš, na koferenciji Uprave carina Niš koja je održana u Nišu.

Milenković je tom prilikom govorio i o novinama koje su uvedene prošle godine, a vezene su za otvaranje carinskih referata koji su u mnogome olakšale rad i carine i privrednika koji su orjentisani ka izvozu. 

Pored Carinskog referata Duvanska Niš, otvoren je i Carinski referat Aerodrom Konstantin Veliki kao integrisani prelaz Tabanovci-Preševo.

„Na osnovu rezultata poslovanja Kompanije Filip Moris  kao jednog od najznačajnijih pokretača razvoja kako u našem kraju tako i u celoj Srbiji, carinarnica Niš je spremno prihvatila ideju o osnivanju novog carinskog referata u okviru  fabrike koji se zove Carinski referat Duvanska Niš. Otvaranje ovog carinskog referata je dokaz partnerstva i poverenja, a bili smo svesni da prilikom otvaranja tog referata carinjenje će biti brže i efikasnije“, kazao je Milenković. 

On je dodao da je Kompanija „Filip Moris“ jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i godišnje prezentuje i obradi preko 15.000 carinskih dokumenata, pa je u tom smislu postojala i realna potreba da dobije ovakav referat.

„Rad referata je doneo veliku dobit svima kako Komapaniji „Filip Moris“ tako i carinarnici Niš i Upravi carina Srbije, a najveće koristi od toga imaće građani Srbije“, istako je Milenković.

„Velike kompanije kap što je Filip Moris su i veliki poreski obveznici pa tako i oni  direktno utiču na povećanje državnog budžeta. Verujem da je Uprava carina otvaranjem ovog referata dala snažnu podršku javnosti i privredi u Nišavskom upravnom okrugu tako da i druge kompanije koje posluju na našoj teritoriji mogu da očekuju ukupnu podršku što će dovesti do novih  stanih investicija“.

„Marta 2019. godine u fabrici Filip Moris otvoren je Carinski referat i to za nas znači mnogo“, istakla je Dragana Vujko, menadžer korporativnih poslova kompanije Filip Moris u Nišu. „ Naša kompanija je izvozno orjentisana koja izvozi  80 posto i više svoje proizvodnje. Pre privatizacije to su bila tržišta Makedonije i Bosne i Hercegovine, a sada su to mnoga nova tržišta. To je jako veliki broj izvoznih dokumenata koja svakodnevno treba da se obradi. Svakog dana iz fabrike ode 30 kamiona i to znači  preko 18.000 izvoznih dokumenata. Da nemamo ovakvu saradnju sa carinom i razumevanje to bi bilo težko. Trenutnno je potrebno između 15 do 20 minuta da se formira jedan carinski dokument što je ranije bilo duže i za to su nam bili potrebni sati rada. Sada kamioni dolaze pravo u našu fabriku  i nije potrebno da idu na carinski terminal na aerodromu ni pre ni posle carinskog postupka“, istakla je Dragana Vujko. 

Od 1. juna 2019. godine počeo je sa  radom Carinski referat Aerodrom Konstantin veliki koji pored putničkog prometa obavlja i  poslove robnog carinjenja.

„Aerodrom Niš  je iz potpune anonimnosti postao jako traženo čvorište u zemlji i u inostranstvu.  Od 1. juna 2019. godine počeo je sa radom Carinski referat Aerodrom Konstantin Veliki koji pored putničkog prometa obavlja i  poslove robnog carinjenja. Najvažnije je što sada naši građani i privrednici mogu lakše da putuju zbog svojih poslovnih obaveza, što do sada nisu mogli. Aerodrom je sada dostupan i građanima Preševa, Bujanovca, Vranja  i drugim manjim mestimana jugoistoku Srbije“, dodao je Saša Milenković.

On je dodao da je krajem avgusta 2019.godine otvoren je i integrisani prelaz Tabanovci-Preševo koji je jedan od najvećih prelaza na jugu Srbije.

„Koncept zajedničkih kontrola doveo je do ubrzanja svih vidova saobraćaja, naročito teretnog. Carinski radnici Srbije i Makedonije vrše  zajedničku kontrolu a sve to skraćuje vreme i smanuje troškove“, kazao je Milenković.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde