Naslovna Društvo U niškim školama proslavljena školska slava

U niškim školama proslavljena školska slava

0

Dan Svetog Save obeležen je u svim osnovnim i srednjim školama, ali i na nekim fakultetima u Nišu. U školama su deca pripremila priredbe, predstave i recitacije koje slave najvećeg duhovnika i srpskog prosvetitelja, Svetog Savu, sekao se slavski kolač, služilo slavsko žito. Slavilo se zajedno sa prestavnicima okruga i grada, ali i prijatelja škole koji pozvani kao gosti.

Sečenju slavskog kolača u Ugostiteljsko-turističkoj, Ekonomskoj i Trgovinskoj školi prisustvovala je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

“Za ovaj najsvečaniji dan u školi učenici su sami pripremili slavsku trpezu i služili gosti. Kao i svake godine do sada i ove smo goste iznenadili jelima koja su se služila u vreme kada je živeo Sveti Sava. Poslužili smo gostima i sarmicama, gulašem od govedine, mićkalicu, čorbicu od teleće glave”, kaže profesor Petar Arsenov iz Ugostiteljsko-turističke škole.

Svečano je bilo i u Gimnaziji “9.maj” u kojoj su učenici priredili prigodan program sa Savindan. Domaćin slave bila je porodica Cvetković, a  direktor škole Predrag Nešović je govorio o istorijskom i duhovnom aspektu obeležavanja ovog dana, upoznao đake i goste sa životom prvog srpskog prosvetitelja i načelima koje nam je ostavio, a koja predstavljaju najveće moralne vrline. 

Svečana akademija povodom Svetog Save održana je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Tom prilikom uručene su nagrade autorima najboljih eseja na temu “Moje pismo Svetom Savi” za koji je bio raspisan konkurs.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde