Naslovna Društvo Riđogrli morski gnjurac stigao i u Niš

Riđogrli morski gnjurac stigao i u Niš

0

Zahvaljujući radnicima firme Agrohim i Ani Mitrović, Riđogrli morski gnjurac, strogo zaštićena vrsta ptice, će se uskoro naći u svom prirodnom staništu pošto bude prstenovan, kaže Dušan Stojanović iz Udruženja ZOO Planet Niš.

Ptica je preživela, pošto je pala na zemlju sa koje ne može da poleti, zahvaljujući brzoj reakciji članova Udruženja ZOO Planet u Nišu koji su došli po nju i sada brinu o njoj sve dok se ne stekmu uslovi da bude vraćena u svoje prirodno stanište.

“Ona je veoma retka zimovalica i prolaznica Srbije. Sreće se redovno u malom broju – pojedinačne jedinke ili manje grupe na Dunavu i velikim akumulacijama južno od Save i Dunava. Nema podataka o nalazima na području Niša. Vrsta se nalazi na Crvenoj listi Crvene knjige ptica Srbije kao ugrožena”, objašnajva Stojanović. 

Ptica je u dvorište firme pala u ranim jutarnjim časovima a pronašao je čuvar i spasio. 

“Predpostavlja se da je ptica pomislila da je ispod nje jezero i udarila o tlo. Srećom nije povređena i uz podršku i stručnu konsultaciju Zavoda za zaštitu prirode i kontrolu Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, ptica će biti vraćena u prirodu”, dodaje Dušan Stojanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde