Naslovna Društvo „Miholjdanski sabor zadrugara“ po drugi put u Nišu

„Miholjdanski sabor zadrugara“ po drugi put u Nišu

0

U organizaciji Regionalnog zadružnog saveta Južne Srbije sa sedištem u Nišu, u sredu, 30. oktobra, u niškom Domu Vojske Srbije po drugi put će se održati  svojevrsni festival zadrugara juga Srbije pod nazivom „Miholjdanski dani zadrugarstva“.

Ove godine očekuje se da svoje proizvode u holu Doma Vojske Srbije izloži bezmalo 60 poljoprivrednih i drugih  zadruga iz pet upravnih okruga na jugu Srbije, od kojih je 35 dobilo bespovratna sredstva od ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada jevnih preduzeća u okviru projekta obnove zadrugarstva popularno poznat pod nazivom  „500 zadruga u 500 sela“. Kao što je poznato, cilj pomenutog projekta je što ravnomerniji regionalni razvoj u Republici Srbiji.

Manifestaciju će u 12 sati otvoriti Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, koji je i osmislio projekat obnove zadrugasrtva u Srbiji u saradnji sa srpskom Akademijom nauka- Odbor za selo kao i  Zadružnim savezom Srbije , a uz podršku Vlade Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da na otvaranju skupa govore i alademik Dragan Škorić, predsdnik Akademskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i kopredsednik Nacionalnog tima  za preporod sela Srbije, Nikola Nihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i Mile Davidović, predsednik Regionalnog zadružnog saveza Južne Srbije.

„Ovogodišnji „Miholjdanski sabor zadrugarstva“ je posebno značajan jer se održava u trenutku kada je obnovljen istorijski vredan  podatak da je u akciji „500 zadruga u 500 sela“ za nepune tri godine u Srbiji osnovano blizu  600 zadruga , a 94 su već dobile bespovratna sredstva“, kaže Mile Davidović.

„To je snažna potvrda teze  da je među sadašnjim i budućim zadrugarima u Srbiji vraćeno poverenje u udruživanje“.

Do samo pred dve godine, zadruge u našoj zemlji su zatvarane, a deo zadružne imovine je nestajala. I zadrugari na jugu Srbije, u Nišavskom, Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom i Pčinjskom upravnom okrugu mogu da budu zadovoljni, dodaje Davidović.

„U prve dve godine čak 35 zadruga sa juga Srbije je dobilo bespovratna sredstva  ministarstva za regioalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća – ukupno 784 miliona dinara. Tako nešto, da država dugoročno i sistematski pomaže zadrugare, nije se dogodilo u istoriji Srbije. Zato ovogodišnji i svi budući Maiholjdanski sabori imaju i istorijski i svečarski  karakter“, zaključuje Davidović. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde