Naslovna Društvo Institut Niška Banja obeležio Svetski dan srca

Institut Niška Banja obeležio Svetski dan srca

0

Institut Niška Banja organizovao je akciju ’’U susret svetskom danu srca’’, kojom je ukazao na najznačajnije faktore rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Iz instituta kažu da 50 odsto smrtnih slučajeva u svetu, pa i u Srbiji izazovu kardioivaskularna oboljenja.

“Institut “Niška Banja”, svake godine, već više godina unazad obeležava Dan srca. I ove, standardno i sa tradicijom obeležavamo Dan srca uvek u saradnji sa Udruženjem kardiologa Srbije, pod zajedničkim sloganom “Budi heroj svog srca”. Odlučili smo da malo ranije obeležimo taj dan, kako bi smo dali još više na značaju očuvanja i unapređenja zdravlja, pre svega opšteg zdravlja, a prioritet srca i krvnih sudova”, kazala  je Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta ’’Niška Banja’’ .

Ovom prilikom, zainteresovanima je, na terasi “Radona”, na četvrtom spratu, meren krvni pritisak, dok su fizioterapeuti pokazivali korisne vežbe koje su zdrave za kardiovaskularni sistem. 

foto: GP018

Osim vežbi, važan je i hod, pa ćemo nakon vežbanja, svi zajedno krenuti u šetnju “Stazama zdravlja”. Fizička aktivnost se lepo može kombinovati uz muziku, jer je dvostruka korist, zato što i fizička aktivnost i muzika poboljšavaju endorfine koji su hormone sreće”, dodala je direktorka Instituta “Niška Banja”.

Iako su pod većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja osobe iznad 40 godina, kako kažu stručnjaci pravila više nema. Iz Instituta poručuju da je fizička aktivnost i umerenost u jelu i piću osnov za zdravo srce.

foto: GP018

“Oboljenja kardiovaskularnog sistema su broj jedan po smrtnosti, ne samo u Srbiji , nego svuda u svetu. Ono što je najbitnije je da se situacija menja, uveliko se radi na borbi protiv faktora rizika”, kaže Bojan Ilić, kardiolog Instituta ’’Niška Banja’’.

Kako je rekao Ilić, prošle godine je, prema podacima, u Srbiji nestao grad od oko 30 hiljada stanovnika, a za skoro polovinu smrtnih slučajeva odgovorna je koronarna bolest.

Među faktorima rizika na prvom mestu je povišen krvni pritisak, holesterol i trigliceridi, posebno ako su udruženi, u povišenom riziku su i osobe sa genetskom predispozicijom, osobe koje su izložene hroničnom stresu, gojazne osobe, pušači.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde