Naslovna Društvo Grad Niš subvencioniše kamate na kredite niških malih i srednjih preduzeća

Grad Niš subvencioniše kamate na kredite niških malih i srednjih preduzeća

0

 

Prema rečima Milana Ranđelovića, nečalnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte grad, Niš će i ove godine sa tri grupe mera podržati mala, mikro i srednja preduzeća. Pored ovoga značajno je da će grad ove godine oko 120 miliona dinara po razlitim osnovama obezbediti za podršku mikro , malim i srednjim preduzećima, jedan deo je vezan za ove mere, a ostatak je već realizovan preko lokalnog akcionog plana za zapošljavanje koji  finansira grad, a realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Jedna od mera je  unapređenje finansiranja gde ćemo  izabrati banku preko koje će biti plasirani krediti, a grad će plaćati kamatu umesto firmi, a ova mera već počinje sa realizacijom raspisaivanjem javnog poziva za banke, kaže Ranđečović.

On dodaje da je obu povoljnst u radu prošle godine iskoristili 159 firmi koje su dobile  beskamatne kredite preko banke Inteze. O kojoj banci će ove godine biti reč odlučiće se nakon javnog poziva. 

“Vrednost kredita biće od 100.000 do 1,5 miliona dinara sa rokom otplate 12 meseci. Prošle je godine bilo jako veliko  interesovanje, a očekujemo da tako bude i ove godine“, kaže Ranđelović.

Ovu meru grada je podržao sa  9 miliona dinara.

“Jedna od  mera je namenjena pospešivanju  konkurentnosti. Po pojedinačnoj firmi davaćemo do 50 posto troškova vezanih za konkretnu aktivnost, a tih 50 posto neće moći da pređe 300.000 dinara”, kaže Ranđelović. 

Ranđelović ističe da je veliko interesovanje prošle godine izazvala treća grupa mera  i odnosi se na unapređenje saradnje nauke i privrede gde ćemo i ove godine pružati podršku projektima na kojima sarađuju najmanje jedna akreditovana naučna institucija i najmanje tri kompanije , a uslov je da su registrovane na teritoriji grada Niša. Ove godine će vrednost sredstava po pojedinačnom projektu biti do 800.000 dinara. 

Ukupno je za sve tri mere podrške malim, mikro i srednjim preduzećima predvuđeno 39 miliona dinara.

“Pored ovoga značajno je da će grad ove godine oko 120 miliona dinara po razlitim osnovama obezbediti za podršku mikro , malim i srednjim preduzećima, jedan deo je vezan za ove mere, a ostatak je već realizovan preko lokalnog akcionog plana za zapošljavanje koji  finansira grad, a realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje”, kaže Ranđelović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde