Naslovna Kultura Murali oživeli ruševine izgorelih umetničkih ateljea u Tvrđavi

Murali oživeli ruševine izgorelih umetničkih ateljea u Tvrđavi

0

Posetiocima Nišvila koji vreme do početka programa provede šetajući Tvrđavom pažnju su privukli stari umetnički adeljei u kojima u nekada stvarali vrhunska umetnička dela niški umetnici. Ateljeji su godinama stajali oronuli podsećajući samo na trenutak kada ih je progutao plamen, ali ovih su dana zablistali u novom ruhu. Na prednjim zidovima urađeni su murali sa motivima džeza, a umetnici su, u ovom slučaju su to Eško Kurtić i Pavle Perić sin niškog umetnika Dragana Perića koji je i sam stvarao u ovim ateljejima. Otuda i potpis na jednom od murala “Posvećeno mom ocu Draganu Periću”.

Murali su povezani sa džezom motivima koji sun a njima, a za vreme Nišvil džez festival postali su kultno mesto za pravljenje selfija ili slikanje. Na stotine Nišlija i turista zastane krej njih da bi se fotografisalo.

Mlade umetnike prilikom posete ovog mesta nismo pronašli, ali je dobro da je njihova ideja oživela jer su se na ovaj način nekako, svojim radom, odužili i odali poštovanje umetnicima koji su  u ovim ateljeima stvarali, ali su oplemenili kojo jedan kutak u Tvrđavi. Povezućuji murale sa džezom oni su jasno poručili da je džez život koji se živi svakodnevno, muzika duše i umetnost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde