Naslovna Niš Zdravi i sigurni – Merošina – Mladi još uvek nedovoljno informisani o...

Zdravi i sigurni – Merošina – Mladi još uvek nedovoljno informisani o SIDI i polno prenosivim bolestima

0

Gradski Portal 018 – 24.12.2018
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

U Srbiji 3.500 osoba ima virus HIV, a trećina od tog broja i ne zna da je inficirana, podatak je  Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ .  Prošle godine oko 180 lica su saznala da su inficirana HIV-om, 55 novoobolelih je od side a  14 je umrlio.  U Batutu kažu da bi ta statistika mogla da bude bolja da se osobe koje su imale neko rizično ponašanje, a pre svega nezaštićene seksualne odnose, testiraju na HIV.

Podaci su zabrinjavajući jer SIDA nije nova bolest, o njoj se mnogo priča i sve je niži uzrast dece koja se edukuju o rizičnim ponašanjima. Interenet je svima dostupan , pa samim tim ipodaci o tome kako se dobija, prenosi SIDA, kako se treba ponašati u kontaktu sa obolelim i mnoga druga pitanja.  Izgleda da sve to nije dovoljno, posebno u manjim sredinama, gde je život nekako sigurniji, sa manjim rizicima.   

Povodom 1. decembra Dana borbe protiv SIDE u svim sredinama organizuju se javni časovi, tribine, okrugli stolovi, dele se publikacije, razgovara se sa mladima.

U opštini Merošina svake godine na ovaj dan Crveni krst Merošine organizuje usret sa decom osnovne škole i tema je upravo SIDA.  

Slavica Mikić – sekretar Crvenog krsta

„Crveni krst je organizovao tribinu u javnoj biblioteci u saradnji sa lokalnom samoupravom. Bilo je prisutno oko 50 učenika i organizovali smo predavanje pod nazivom „ Znanjem protiv side“. Podelili smo brošure i agitke i prikazan je film „Dečko koji se stideo“,,kaže sekretar Crvenog krsta Slavica Mikić.

Film „ Dečko koji se stideo“ , uradio je Crveni krst Srbije i govori o momku koji se stideo da kupi kondom. Upustio se u rizičan seksualni odnos i dobio SIDU od koje je preminuo. Poučan film koji jasno postavlja granicu gde se završava stid a gde počinje opasnost po zdravlje i život.

Na tribini su aktivno učešće imale i ginekolog bila dr  Vesna Pantović i  pedijatar dr Lidija Prokić,

“ Razočarani smo saznanjem da i pored prisutnosti interneta , literature, stalnih i različitih edukacija, mladi nedovoljno znaju o SIDI. Na tribini koju smo organizovali najviše pitanja je bilo o o putevima prenošenja.  Učenici su pitali da li se sida može preneti sa čoveka na životinju, da li komarac može da prenese SIDU, da li tetovažom, dubokim poljupcem  može da s dobije sida i slično. Na žalost iz pitanja smo zaključili da pojedini učenici poistovećuju virus side sa „običnim“ virusima, jer su nas pitali da li kojanjem može da se prenese . Još uvek je malo znanja o ovoj bolesti.“, kaže Ratka Cvijanović, viša medicinska sestra u patronažnoj službi Doma zdravlja u Merošini , volonter Crvenog krsta  18 godina. Ona i volonterka Milica Ristić, medicinska sestra aktivno se bave edukacijom mladih.  

Crveni krst u susretima sa đacima osnovne škole obrađuje mnoge teme, ne samo vezane za sidu , već i o pušenju, drogi, bolestima zavisnosti. Kako kaže sekretar Crvenog krsta Merošina Olivera Mikić  učenici u takvim susretima aktivno sarađuju a već uigrana ekipa patronažne službe Doma zdravlja redovno se susreće sa mladima. Ovoga puta sa učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole Jastrebački partizani podelili i kondome u okviru akcije koja je organizovana prvo decembra na Svetski dan borbe protiv side. Ovu akciju podržava i opština Merošina koja snosi troškove materijala koji se deli na edukacijama.

„Godinama  organizujemo tribine o polno prenosivim bolestima, narkomaniji. Pre  svakog predavanja da popunjavaju upitnik i na osnovu odgovora zaključujemo sa kolikom znanjem dolaze deca na predavanje. Mi radimo sa decom od 14, 15 godina. To su deca koja uskoro odlaze u veće sredine, Prokuplje i Niš, da nastave školovanje i želimo da ih edukujemo o svim važnim pitanjima za njihovo zdravlje.

 Osnovna škola  Jastrebački partizani ima isturenia odeljenja  u Oblačini, Abresnicu, Bogdanovcu, Balaincu ,  i 19 četvorogodišnjih škola.  Učenici rado prihvataju da učestvuju u svim akcijama koje Crveni krst  i Patronažna služba Doma zdravlja organizuju.

Emilija Milojković, učenica 8 razreda prisustvovala je  predavanju o SIDI i kaže da su „ Mnogo dobrih stvari tada naučili“ i smatra da je poželjno i dalje održavati ovakve susrete. Ona misli da SIDE nema među mladima u Merošini niti je droga prisutna, bar ne u školi koju pohađa. S drude strane mladi su sve češće zavisni od interneta i energetskih pića.

Opština Merošina ima svoje mehanizme za „odvlačenje“ dece od poroka pa i opasnosti po njihov život. Marošina je mala sredina , sa oko 14 hiljada žitelja.

„Sekcije , folklorne koja okuplja veliki broj mladih . i u Bogradnovcu, Balaincu

„ Bitno nam je da decu pomerimo sa ulice, da ih usmerimo ka sportu, kulturi, drugim aktivnostima. Sportski timovi okupljaju đake škole a bar 30  do 40 učenika upiše  svake godine školu fudbal. TU je i folklorna sekcija koja veoma dobro radi.“

Problem narkomanije u Srbiji je veći nego u drugim zemljama regiona jer nam je geografsska pozicija takva  – nalazimo se na na raskršću i kulture i geografskih destinacija a samim tim smo i direktnije na udaru . Nemamo sređenih podataka  koliko sada ima narkomana ,  a poseban problem je kod narkomanije zavisnost na hemijske supstance koji nisu kao narkotici evidentirani . Na pomolu je sve veći broj novih droga. One nisu na spisku psihoaktivnih supstanci za droge. Tu sada ne možemo  ništa učiniti . Samo se suočavate sa problemom“, kaže Slavica Đukić Dejanović ministarka u Vladi Srbije.  Ona kaže da i manje  sredine imaju problem modernih zavisnosti , igrica, intereneta“.

Rešenje je možda upravo u onome što radi i opština Merošina – aktiviranje dece i omladine u sportu, kulturi, klubovima i sklanjanje sa ulica.   

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku opštine Merošina  kroz projektno finansiranje za 2018. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde