Naslovna Društvo Zastava Niša na via ferrati Berim

Zastava Niša na via ferrati Berim

0

Gradski Portal 018 – 07.11.2018

U organizaciji Planinarskog društva „Preslap“, grupa od dvanaestoro planinara iz Niša, Kraljeva, Aleksinca i Donjeg Dušnika, provela je dva dana na Kosovu i uspešno se popela na stenu Berim, na planini Mokra Gora, u oblasti Ibarski Kolašin, po čuvenoj trasi via ferrata Berim.

Akcija je izvedena 3 i 4.novembra 2018.godine, uz stručno vođstvo članova Udruženja „Outdoor In“ iz Zubinog potoka, koje upravlja via ferratom Berim. Ovaj „gvozdeni put“, jedan od retkih planinarskih puteva ove vrste u ovom delu Evrope, izgrađen je 2015.godine, u okviru velikog projekta podržanim od strane Finske i Švajcarske, kao i opštine Zubin potok. Via ferrate se često sreću kao planinarski smerovi u Alpima, a u južnoj Evropi su retke. Na Kosovu postoje još dve via ferrate, u okolini Peći – via ferrata Ari i via ferrata Mat, koje su znatno kraće od via ferrate Berim. Takođe, na Rudniku postoji mala via ferrata Ostrvica, a mala via ferrata postoji, dužine 60 metara, izgrađena je i u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Via ferrata Berim dugačka je, u osnovnoj verziji, oko 4 kilometra, a visinska razlika je oko 500 metara. Najviša vertikala je visoka čak 80 metara. Osećaj prelaska ovakve deonice je poput penjanja na stambenu zgradu. Celom dužinom je postavljeno čelično uže, koje predstavlja osnovu via ferrate, a sigurnost u kretanju daju čvrsta čelična gazišta. Sve je apsolutno bezbedno.

Vodič uspona bio je Miloš Smiljić, iz Udruženja „Outdoor In“, koji poseduje propisane licence za vođenje i spašavanje na via ferrratama. Od dvanaestoro učesnika, prvo iskustvo sa via ferratom imalo je njih osmoro. „Outdoor In“ raspolaže vrhunskom, profesionalnom opremom za prelazak via ferrate Berim, i ulaže znatna sredstva u obnovu ove opreme. Osnovnu opremu za via ferratu čine kaciga, rukavice, pojas, centralni karabiner i ferrata set (šok apsorber, dve amortizujuće gurtne i dva karabinera). Osnovno pravila bezbednosti su da penjač nikada na via ferrati ne skida kacigu sa glave i da uvek bude prikopčan na čeličnu sajlu, i to sa obadva karabinera. Centralni karabiner služi za direktno prikopčavanje za gazište, radi odmora. Za prelazak via ferrate potrebna je solidna snaga u nogama i rukama, dobra kondicija, a najvažnije je ipak biti staložen, slušati vodiča i eliminisati paniku, bez obzira što pogled naniže uzrokuje podrhtavanje kolena. Strah jeste prirodni pratilac čoveka, ali ne sme preći u paniku koja dovodi do grešaka.

Posle prvog velikog zida od 80 metara, via ferrata Berim ulazi u omanju pećinu, kroz koju planinari prolaze i nailaze na drugi visoki zid. Kada se i taj zid savlada, dolazi se do vrha na kome se pravi duži odmor. Od ovog vrha, sledi kratko spuštanje na prevoj, a onda se vrši uspon na drugi vrh. Ova deonica sadrži i vertikalni deo, i horizontalni deo. Na horizontalnom delu tehnika kretanja je nešto drugačija, gde nema toliko fizičkih napora, kao na vertikalama, a set za ferratu ide paralelno sa penjačem.

Na drugom vrhu via ferrate Berim završava se uspon klasične deonice Berima. Izgrađen je i nastavak, koji vodi preko visećih mostova, ali on pre proleća 2019.godine neće biti otvoren za komercijalne akcije.

Na drugom vrhu via ferrate Berim učesnici akcije istakli su i svečanu zastavu grada Niša, istu onu koju su članovi Planinarskog društva „Preslap“ dobili od gradskog rukovodstva Niša, da je ističu na najvišim vrhovima Evrope. Tako je ova zastava već bila isticana na Elbrusu, najvišem vrhu Evrope, na Gran Paradizu i Mon Blanu na Alpima, a nedavno i na Seličevici, u čast oslobodilaca Niša. Sada je ova zastava odneta i na Kosovo i istaknuta je na steni Berima, posle višesatnog penjanja čuvenog via ferratom Berim.

Boravak na Kosovu i podvig na via ferrati Berim iskorišćen je i za kontakte predstavnika Planinarskog društva „Preslap“ sa planinarima sa Kosova, radi organzacije akcija na novim odredištima u 2019.godinu. Planinarsko društvo „Preslap“ ponoviće akciju na via ferrati Berim, a biće organizovan i uspon na vrh Đeravica (2656 m), na Prokletijama, iznad Peći i Visokih Dečana. Planinari su obišli i Prištinu, Gračanicu i Gazimestan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde