Naslovna Društvo VAŽNO JE PODIĆI EKOLOŠKU SVEST UČENIKA!

VAŽNO JE PODIĆI EKOLOŠKU SVEST UČENIKA!

0

Predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić i predsednik Skupštine opštine Miloš Srojković, posetili su istureno odeljenje OŠ „Desanka Maksimović“ u Novom Selu gde je, u okviru projekta „Živeti zeleno“ koji ova opština realizuje u okviru IPA programa susedske saradnje sa Republikom Bugarskom, i sa učenicima ove obrazovne ustanove zasadili prve sadnice četinara.Ovaj projekat i program aktivnosti na urđenju školskih dvorišta i međublokovskog prostora na teritoriji Gradske opštine Palilula podrazumeva sađenje 30 sadnica četinarskog drveća u dvorištu isturenog odeljenja OŠ „Desanka Maksimović“ u Novom Selu. Prve sadnice, simbolično zasadili su Boban Džunić, predsednik i Miloš Stojković, predsednik Skupštine opštine Palilula. „Ova deca moraju da pokažu svojim roditeljima, komšijama i starijim ljudima na koji način treba očuvati prirodu. Moramo da promenimo svest naših sugrađana, naših bližnjih kako bismo našu životnu sredinu očuvali.

Zadatak je da im pomognemo u tome“, istako je ovim povodom predsednik opštine Palilula Boban Džunić. Luka Kovačević, đak ove škole koji je sa drugovima pomogao u sađenju kaže da će drveće čuvati i zalivati kako bi što pre izraslo i kako bi im dvorište bilo lepo i zeleno. Pomoćnik direktora OŠ „Desanka Maksimović“, Nebojša Jović, objasnio je da su pre mesec dana pokrenuli edukativnu akciju „Drvo generacije“ čija je ideja da svako odeljenje posadi po jedno drvo koje će negovati u vidu mini-projekta koje odeljenje definiše. „Akciji se priključio i ljubitelj prirode Ivan Jušković koji je pobornik sadnje lužičkog hrasta koji je nekada bio dominantna vrsta za ovo područje.

Aktivnos ozelenjavanja devastiranih područija već više godina podržava i Medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis, koja je promoter svetske ekološke kampanje „Očistimo svet- Clean up the World“.

Posadili smo i veliki broj zimzelenih stabala. Akciji smo dali trajni karakter i nećemo odustati sve dok ovo dvorište ne postane ekološki prihvatljivo“, kaže Nebojša Jović.

Kako navodi predsednik opštine Palilula, ova opština je u okviru projekta „Živeti zeleno“, u saradnji sa partnrrskom opštinom Ihtiman u Bigarskoj, uz pomoć Evropskih fondova, u ovoj godini već okončala jedan deo aktivnosti predviđenih projektom. „Jedna od aktivnosti je i sadnja sadnica u osnovnim školama, pa ćemo to uraditi narednih nedelja na teritoriji cele opštine Palilula i u nekim obdaništima“, istakao je predsednik Džunić. On je dodao da je značaj akcija u okviru ovog projekta i ekološki, ali pre svega edukativni, jer je važno skrenuti pažnju dece na značaj zaštite životne sredine.

Osnovna škola „Desanka Maksimović“, koja ima sedište u Čokotu, sa svojim isturenim odelenjima okuplja 350 učenika, ima dve predškolske grupe, po dva odeljenja u razredima od prvog do osmog razreda. Za izuzetne rezultate u obrazovno-vaspitnim aktivnostima škola je prošle godine dobila Svetosavsku nagradu, najvećeg državnog priznanja za rad u prosveti ali i najveće priznanje Grada Niša. (EKOpolis)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde