Naslovna Društvo Opština Merošina na krsnu slavu Svetog Romana otvorila obnovljenu Narodnu biblioteku

Opština Merošina na krsnu slavu Svetog Romana otvorila obnovljenu Narodnu biblioteku

0
Obeležavanje slave Sveti Roman u Opštini Merošina foto: Narodna biblioteka

Opština Merošina na dan obeležavanja krsne slave Svetog Romana zvanično je otvorila rekonstruisanu zgradu Narodne biblioteke koja je renovirana kroz programe EU PRO+ i Evropske unije za lokalni razvoj. U prisustvu prijatelja i prigodanim programom meštani Merošine dobili su na korišćenje novu salu i pun kapacitet Narodne biblioteke.

Domaćim slave Oliver Ilić, predsednik Skupštine Opštine Merošina pozdravio je goste i predao slavu narednoj domaćici Marijani Ristić, zaposlenoj u opštini.

„Jedni drugima jesmo podrška u napretku, razvoju i postizanju velikih ciljeva a sve kako bismo našem stanovništvu omogućili što kvalitetniji život. U cilju poboljšanja kvlaiteta života svakog stanovnika naše male ali izuzetno ujedinjene opštine, rekonstruisali smo Narodnu biblioteku zahvaljujući prijateljima iz EU PRO +, ministarstva za evropske integracije i evropske delegacije u Srbiji. Danas našu slavu obeležavamo baš u ovoj sali, potpuno modernoj urađenoj po najvišim standardima, baš onako kako i zaslužuju stanovnici opštine Merošina. Projekat rekonstrukcije je podržala, finansirala i realizovala Evropska unija uz podršku Republike Srbije a kroz program EU PRO + koji sprovodi UNOPS“, rekao je Predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović.

Završetak radova na rekonstrukciji i energetska efikasnost objekta zgrade Narodne biblioteke Merošina je projekat vredan 331.000 dolara.

„Iako su tu brojke, ovaj projekat ima nemerljivu vrednost obzirom da je ulaganje u kulturu ulaganje u budućost ali i u očuvanje tradicije i našeg identiteta. Ponosan sam što ovo nije jedini projkat koji smo uradili poslednjih godina, mnogo se ulagalo u Merošinu, otvoreno je nekoliko proizvodnih pogona što je smanjilo nezaposlenost, urađena je prva deonica auto-puta Mira u dužini od 5,5 kilometara što će nam omogućiti i dolazak novih investitora, ulaže se u obarazovanje, očekuje se završetak radova na zgradi vrtića a učenici prvog razreda tradiconalno će dobiti pokolne od opštine Merošina“, rekao je Jovanović.

On dodaje da se rukovodstvo opštine trudi da u svakoj oblasti bude uloženo podjednako, jer se realizuju brojni projekti. Jedan od njih je i projekat ministarstva zaštite životne sredine koji obuhvata uklanjanje divljih deponija, tu su rekonstrukcije nekoliko sportskih terena, organizovana je manifestacija Miholjski susreti sela uz pomoć Ministarstva za brigu o selu. Drugu godinu za radom uspešno je realizovano i Dobričko kulturno leto.

„Sve ove manifestacije pokazuju naše i zalaganje države za opstanak sela, za opstanak malih opština kao što je Merošina. I opstaćemo i bićemo još uspešniji, napredeovaćemo više iz godine u godinu, zato želim da vas pozovem da se vidimo i naredne godine na obeležavanju slave opštine Merošina da potvrdimo međusobnu podršku, prijateljstvo, zajedno proslavimo naše male-velike uspehe. Živela Merošina, živela Srbija“, završio je Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina

Anđela Stanković daruje ikonu Saši Jovanoviću, predsedniku opštine Merošina; Foto: Narodna biblioteka

Dragana Novaković, šefica investicija programa EUPRO+ iskazala je zahvalnost na poverenju i dobroj saradnji sa ovom opštinom i najavila mogućnost dalje saradnje.

Anđela Stanković višestruko talentovana devojka iz Merošine koja piše na dijalektu, peva i igra u folkloru poklonila je predsedniku opštine Saši Jovanoviću ikonu Svetog Romana koju je sama izradila.

Ova scena posebno je razgalila prisustne, jer je Anđela kao student ikonopisanja i crtanja u Beogradu, još jednom pokazala da nikako ne zaboravlja kraj odakle potiče i na najlepši način svakodnevno pokazuje da čuva tradiciju.

U delu kulturno-umetničkog programa nastupio je operski pevač Marko Milosavljević koji je pevao rodoljubive pesme a pravu svečanu atmosferu dočarali su igrači Folklorne sekcije Narodne biblioteke Merošina koji su odigrali spletove „Igre iz Srbije“ i „Leskovac“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde