Gubitak posla u preduzeću „Železnice Srbije“ za Dejana Markovića iz belopalanačkog Vrandola nije značio kraj, već novi početak. Između toga da traži posao kod privatnika i pokretanja sopstvenog biznisa, odlučio se za sopstveni biznis.
Registrovao je poljoprivredno gazdinstvo i sada je na području Bele Palanke jedan od najpoznatijih proizvođača vrtke – paprike jedinstvenog izgleda, mirisa i ukusa koja uspeva jedino u tom kraju.
„Povrtarstvo nije naša porodična tradicija, ali kada je trebalo da biram šta ću da radim nakon gubitka posla, između toga da radim kod privatnika ili da obrađujem sopstvenu zemlju, odlučio sam se za ovo drugo„, kazao je Marković.
Dodao je da njegova majka, supruga i on sade povrće na 20-tak ari, što je, kako je kako je kazao, za to podneblje „solidna površina“, s obzirom da domaćinstva uglavnom imaju po jedan ili dva ara.
„Veliko je interesovanje za vrtkom i ne možemo da izađemo u susret svim kupcima. Žalosno je što ne možemo da povećamo površinu pod povrćem, jer ne možemo da kupimo ili uzmemo u zakup zemljište zbog nerešenih imovinskih odnosa. Parcele su male, a veliki je broj vlasnika i to je prepreka za ukrupnjavanje poseda“, izjavio je Marković.
Kazao je da vrtku prodaju uglavnom svežu, na komad, a ne na kilogram, jer je jako lagana. Ove godine komad je koštao od osam do 17 dinara.
„Ta paprika nije preterano zahtevna za proizvodnju, a ima odličan prinos. Đubri se samo stajnjakom, a zaštita od bolesti je klasična, potrebna je pre cvetanja i dok krene oprašivanje“, izjavio je naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, to je neljuta paprika, idealna za sušenje, jer nije „mesnata“.
„Nema bolje paprike od nje za sušenje jer nema gubitaka, nema buđi. Ima specifičnu aromu, tako da je mnogi koriste da bi oplemenila ukus i miris drugih tucanih i mlevenih paprika„, kazao je Marković.
Stanovnici belopalanačkog kraja, dodao je Marković, vrtku koriste pre svega za punjenje i to ne samo mesom, već i različitim povrćem, ugavnom pasuljem i kiselim kupusom. Reč je o specijalitetima, naglasio je, po kojima je taj kraj nadaleko poznat na jugu Srbije, već i u susednoj Bugarskoj.
Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković je rekao da je opština prošle godine uspela da dobije rešenje Ministarstva poljoprivrede da je ova paprika autohtona sorta, što je povećalo interesovanje domaćinstava za njeno gajenje.
„Dupliran je broj domaćinstava koja se ozbiljno bave njenom proizvdnjom i sada ih je 50-tak. Ljudi su uvideli da je uzgajanje vrtki veoma isplativo. Naš cilj je da se mladi ljudi počnu da bave tom proizvodnjom i za to im odobravamo do 500.000 dinara podsticajnih sredstava“, izjavio je Miljković.
Uspeva samo u belopalanačkoj kotlini
Proteklih godina mnogi povrtari iz drugih krajeva pokušali su da je „usvoje“, ali im to nije pošlo za rukom. Ova paprika proizvedena van belopalanačke kotline i bez specifičnih agroklimatskih uslova koji tamo vladaju ili bi bila preterano velika ili sasvim mala, a što je najbitnije prilikom sušenja nije se uvijala.
Povrtari iz ovog kraja brižljivo čuvaju seme vrtke i ne kupuju ga u radnjama već se prenosi sa „kolena na koleno“ ili pozajmljuje od prijatelja.
*Ovaj tekst nastao je kao deo projekta „PORODIČNO U BIZNIS-BELA PALANKA“, koji sufinansira opština Bela Palanka kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržala u 2021. godini