Naslovna Predsednik Skupštine

Predsednik Skupštine

Predsednik Skupštine: Prof. dr Mile Ilić

Prof. dr Mile Ilić rođen je 27. jula 1954. godine u selu Jovcu u opštini Vladičin Han u učiteljskoj porodici. Doktor je pravnih nauka. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu, gde je odbranio i magistarsku tezu pod nazivom “Lokalna samouprava u teoriji prava i jugoslovenskom pozitivnom pravu”. Doktorirao je na Pravnom fakultetu sa temom “Položaj grada u sistemu lokalne samouprave, sa posebnim osvrtom na Srbiju”.

Biran je za vanrednog profesora Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici za predmet Upravno pravo a bio je i šef Katedre za javno-pravne nauke na istom fakultetu i predsednik Saveta Fakulteta u 2 mandata. Sada je redovni profesor Univerziteta u Nišu za predmet Državna uprava i lokalna samouprava i zamenik predsednika Odbora za društevno-humanističke nauke na istom Univerzitetu.

Objavio je 14 knjiga i preko 80 radova u najeminentnijim časopisima pravne i političke orijentacije iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave.

Prvi je dobitnik najvećeg priznanja grada Niša, nagrade “11 januar” , obavljajući dužnost predsednika Saveta za razvoj grada Niša, kao inspirator, inicijator i tvorac koncepcije razvoja grada u prvoj polovini devedesetih godina, kada je u gradu realizovano preko 600 objekata i projekata. Radio je kao savetnik za poltički sistem i sekretar Skupštine međuopštinske regionalne zajednice Niš za skupštinske poslove. Dobitnik je Medalje i zasluge za narod.

Na prvim višestranačkim izborima izabran je za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i poslanika Srbije u Veću republika Savezne skupštine, a potom je biran i za saveznog poslanika u Veću građana Skupštine Savezne Republike Jugoslavije u dva mandata. U tom periodu bio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost i predsednik Mandatno imunitetskog odbora u Saveznoj skupštini. Više puta je biran za odbornika Skupštine Opštine Niš u ranijim sazivima.

Društveno je angažovan još od srednjoškolskih dana. Bio je predsednik Saveza omladine Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, predsednik Zbora studenata niškog Pravnog fakulteta, predsednik studentske organizacije na Univerzitetu u Nišu, predsednik omladine Niškog regiona, predsednik Opštinske konferencije SSRN Niša, predsednik Gradskog odbora SPS, kao i predsednik Okružnog odbora SPS. Trenutno je član Glavnog odbora i Predsedništva Socijalističke partije Srbije, kao najužeg rukovodstva ove partije.

Oženjen je i otac je dveju kćeri.