Naslovna Niš Niška kompanija „innSono“ ima jedinstven proizvod, dovodi čulo sluha u „pametne“ kuće

Niška kompanija „innSono“ ima jedinstven proizvod, dovodi čulo sluha u „pametne“ kuće

0
Prototip audio interfejsa "Sono360" foto: innSono

Niški start-ap „innSono“ razvio je prototip mikrofona nazvan „SONO360“ koji prepoznaje ambijentalne zvuke i registruje da li se i gde u „pametnoj“ kući  dogodilo nešto što može da predstavlja opasnost (lom stakla, plač bebe, pad osobe). No, primene ovog proizvoda se tu ne iscrpljuju. Tehnološka rešenja koje je primenila niška kompanija uz dodatni razvoj mogu unaprediti javne sisteme u pametnim gradovima. Na primer, kada bi se ovaj sistem integrisao u sistem pametnih semafora, mogao bi značajno da doprinese bezbednosti u saobraćaju.

„SONO360“ uz pomoć veštačke inteligencije može da prepozna i analizira poreklo i značenje nekog zvučnog signala. U praksi ovo rešenje može da unapredi bezbednost „pametnih“ kuća, da poboljša virtualnu podršku, kao i da se svim ovim funkcionalnostima može lako upravljati i pristupiti preko „pametnih“ uređaja.

Iz kompanije „innSono“ ističu da ovakav audio interfejs poseduje dodatne mogućnosti u odnosu na puko prepoznavanje govornih naredbi koje je već sveprisutno na „pametnim“ uređajima.

Kristina Paralidis

„Glavna konkurentna prednost „innSona“ leži u specifičnim znanjima koja teško mogu biti imitirana od strane konkurenata. Zahvaljujući višegodišnjem akademskom i preduzetničkom iskustvu osnivača, innSono donosi internacionalnu mrežu saradnika, partnera i klijenata i izvrsnost koja garantuje rast i uspeh u budućnosti,“ istakla je izvršna direktorka i jedna od osnivača kompanije „innSono“ Kristina Paralidis.

Izvršna direktorka „innSona“ ukazuje da je ovaj audio interfejs baziran na najsavremenijim algoritmima za obradu zvuka koji koriste veštačku inteligenciju kroz „mašinsko“ i „dubinsko“ učenje.

 

Projekat podržan od strane fonda za inovacije

Projekat „SONO360-pametni audio interfejs“ finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).

foto: Fond za inovacionu delatnost

Fond za inovacionu delatnost dodelio je ovom projektu 80 hiljada evra, a „SONO360“ je  jedan je od 22 inovativna projekta kojem je Fond za inovacionu delatnost dodelio finansijska sredstva.

„Sredstva koja je innSono dobio od Fonda za inovacionu delatnost omogućila su opstanak kompanije tokom kritične faze istraživanja i razvoja funkcionalnog prototipa uređaja „SONO360“, i pomogla razvijanju poslovnih kapaciteta pomoću kojih će se inovacije plasirati na tržište,“ rekla je Kristina Paralidis.

Iz kompanije ističu da je ovakav vid investicije je dovoljan za finansiranje jedne od razvojnih faza u zahtevnom procesu od ideje do proizvoda spremnog za tržište.

Ideja potekla iz Laboratorije za akustiku Elektronskog fakulteta u Nišu

Kompanija  „innSono“ osnovana je  maja 2018. godine kao spin-off proistekao iz Laboratorije za akustiku Elektronskog fakulteta u Nišu. Tim koji je i danas okupljen oko ovog start-apa osnovao je kompaniju sa idejom da rezultate akademskog istraživanja pretvori u komercijalne proizvode, rešenja i usluge.

Da bi „pametne“ kuće bile još pametnije i da bi se korisnicima „pametnih“ kuća pojednostavio svakodnevni život bila su potrebna višegodišnja istraživanja i rad u oblasti audio analitike. Na razvoju prototipa „SONO360-ja“ radilo je desetoro inžinjera i svi su potekli sa Elektronskog fakulteta.

Kompanija razvija proizvode primenljive u industrijskoj proizvodnji

Pored pomennutog „SONO360“, „innSono“ je razvio i automatizovani sistem za industrijski monitoring zasnovan na analizi zvukova prisutnih u industrijskoj proizvodnji. Ovaj sistem može da reši probleme u proizvodnim pogonima ili kontroli finalnih proizvoda bez potrebe da se zaustavlja sama proizvodnja.

„Osnovna ideja je da se postojeći subjektivan, skup i nedovoljno monitoring proizvodnih mašina ili kontrole kvaliteta krajnjeg proizvoda, zameni objektivnim, automotizovanim i inovativnim, ekspertskim sistemom koji se primenjuje na licu mesta u industrijskom (proizvodnom) okruženju,“ objasnila je Kristina Paralidis.

U narednoj godini aktivnosti innSona biće primarno fokusirane na pridobijanju novih klijenta na osnovu do sada razvijenih tehnologija, kako bi se obezbedio zdrav rast kompanije i povećao broj zaposlenih.

Ovaj tekst je nastao je kao deo projekta "NIŠ PAMETAN GRAD-
OD IDEJE DO REALIZACIJE", koji je podržalo Ministarstvo 
kulture i informisanja u 2019. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde