Naslovna Niš FK Radnički sa Istorijskim arhivom priprema izložbu povodom 100 godina kluba i...

FK Radnički sa Istorijskim arhivom priprema izložbu povodom 100 godina kluba i nada se muzeju

0
FK Radnički sa Istorijskim arhivom priprema izložbu povodom 100 godina kluba i nada se muzeju foto: GP018

Ovo je godina u kojoj Fudbalski klub Radnički Niš proslavlja vek postojanja. Tim povodom, u saradnji sa Istorijskih arhivom Niš, priprema se izložba na kojoj će biti prikazana istorija ovog kluba. Organizatori pozivaju u „meraklije“, ukoliko poseduju zanimljive i retke predmete, karte sa gostovanja u Evropi, fotografije, da ih i pošalju organizatorima.

Proslava veka postojanja Radničkog neće biti obeležena samo u okviru centralnog događaja, već će obuhvatati više aktivnosti. Biće organizovane tribine sa gostima, utakmice veterana, proslava će biti i u okviru slave grada Niša, Palilulske večeri, kao i u vidu ove izložbe, koja se očekuje početkom maja.

Marko Aleksovski foto: GP018

„Ove godine smo planirali niz događaja, kojima ćemo proslaviti najvažniju godinu za naš klub. Biće izložbi, tribina, dokumentarnog filma, centralne proslave, i na stadionu i svečana akademija. Ideja nam je bila da u različitim događajima možemo da okupimo sve Nišlije, koje osećaju ovaj klub kao njihov. Istorijski arhiv je hroničar svih naših vremena, i na jedan sistematizovan način sakupljaju i čuvaju su prava institucija sa kojom treba da započnemo jednu lepu saradnju“, poručio je Marko Aleksovski, menadžer marketinga Radničkog.

Inicijator ove izložbe je arhivista Milutin Miltojević. On je rekao da će se ova izložba razlikovati od ostalih jer će imati i ulogu da rasvetli neke događaje oko kojih postoje nedoumice.

Milutin Miltojević foto: GP018

„Radnički je postao jedan od simbola grada i ostavio je dosta pisane građe o svom postojanju. Istražujući građu vezanu za ovaj klub, u kontaktu sa Markom i ljudima iz kluba, došli smo na ideju da vek postojanja obeležimo jednom prigodnom izložbom. Ona će da se razlikuje po tome što želimo da rasvetlimo manje poznate i nedovoljno istražene detalje iz istorije kluba. Figuriraju razni datumi osnivanja kluba, od 24. aprila do 1. maja 1923 godine. Takođe, sportska javnost u Nišu često vodi rasprave da li Sportski klub Građanski može da se smatra pravnim naslednikom FK Radnički, nakon što je Radnički 1928. godine bio nažalost ugašen“, rekao je Milutin Miltojević.

Izložbom će biti obuhvaćeni i prvi ulazak u prvi ligu, osvajanje Balkanskog kupa 1975. godine, polufinale kupa UEFA, ali i ispadanje u treći rang domaćeg takmičenja u sezoni 2008/09.

Direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović poziva sugrađane da dostave sve ono što je vredno za istoriju ovog kluba, kako bi obogatili izložbu.

Snežana Radović foto: GP018

„Fudbalski klub Radnički živi sa svojim sugrađanima, kao što oni prate njegov rad, razvoj, pate sa njim, slave sa njim, i naravno, navijači prave svoju arhivu. Mi smo odlučili da pozovemo naše sugrađane da nam dostave sve ono što imaju o Fudbalskom klubu

Radnički, fotografije, pozivnice, karte i sve ono što oni znaju da je nastalo iz njihove ljubavi prema Radničkom“, izjavila je Snežana Radović.

Čitava dostavljena arhiva će biti digitalizovana, a predmeti će biti vraćeni vlasnicima.

Karte Radnički foto: GP018

Marko Aleksovski je dodao da se nada da će ova prikupljena građa biti početak postavke, koja će biti izložena u muzeju, za koji se nada da će biti uskoro osnovan.

„Građa sa ove izložbe će jednog dana, trudimo se da bude ove godine, krasiti muzej Fudbalskog kluba „Radnički“. Ulažemo velike napore da dobijemo i adekvatan prostor, ali za to nam je potrebna saradnja sa nekim višim institucijama i voleli bismo da ova građa bude deo muzeja i deo same postavke. Takođe, voleli bismo da sve te uspomene budu tu, dresovi iz 80-ih, kopačke iz tog perioda, nečije karte sa putovanja u Evropu, to je sve deo naše priče“, dodao je o

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde