Naslovna Društvo Održan skup o trgovini ljudima, Niš sa najviše registrovanih slučajeva

Održan skup o trgovini ljudima, Niš sa najviše registrovanih slučajeva

0
Obraćanje Dušica Davidović foto: GP018

Da li život ima cenu? To je glavno pitanje na stručnom skupu koji se održao u Gradskoj kući u Nišu. Tema ovog skupa je trgovina ljudima i drugi oblici nasilja u lokalnim samoupravama. Organizatori tribine su Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija, i Grad Niš, koji prema rečima Ibra Ibrahimovića, ima najviše registrovanih slučajeva u Srbiji.

Ibro Ibrahimović foto: GP018

„Niš je grad sa najvećim brojem registrovanih slučajeva trgovine ljudima, a što se tiče Srbije, broj je oko 260 registrovanih slučajeva. Prave razmere ovog fenomena nisu poznate, jer i same žrtve ne prijavljuju trgovinu ljudima ili radnu ili seksualnu eksploataciju. Migranti jesu ugrožena kategorija, ali su žene najugroženije kada je trgovina ljudima u pitanju, konkretno seksualna eksploatacija. Važno je istaći da su sve grupacije ugrožene, i muškarci, i žene, i deca, i siromašni i bogati, svako je meta potencijalne trgovine ljudima.

Ostaje na nama da afirmativno radimo da se manje bavimo brojevima, a da više radimo na afirmaciji pravih vrednosti i da u ljudskom kapacitetu pomognemo svakoj žrtvi“, poručio je Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Ibrahimović je pohvalio napore i saradnju sa Gradom Nišom, ali i sa organima reda. Dodao je da zakone ne treba menjati, već je potrebno raditi na ljudima, tj. na njihovoj edukaciji. Naveo je da je potrebno jače povezivanje državnih organa na svim nivoima, edukacija, ohrabrivanje žrtava da prijave zločine i da ih društvo ne osuđuje.

Skupu je prisustvovala Nevena Mitić iz Niša, žrtva trgovine ljudima, koju su odveli iz Niša pre 28 godina, kada je imala samo 20 godina.

Nevena Mitić foto: GP018

„U mom slučaju je bilo dobrovoljnog pristanka, jer sam našla čoveka koji će me izvući iz nasilja kojeg je bilo u kući. Mislila sam da sam se zaljubila i da ću napokon naći mir u životu i biću sa nekim koji će me odvesti i dati mi bolji život. U stvari je to sve bila zamka, da padnem u ruke kriminalcima. Bila sam dve godine rob u Holandiji, ali sam verovala da će se nešto desiti, da će me neko izvući odatle, i posle dve godine sam uspela da pobegnem“, rekla je Nevena Mitić, uz poruku ženama da ne veruju slepo onome što vide i čuju i da se savetuju sa porodicom i prijateljima, ako dobiju ponudu za neki bolji posao, koji zvuči kao da je iz snova.

Slađana Čabrić iz Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja navodi da je pre svega važna identifikacija potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Od 2012. godine postoji Centar za zaštitu trgovine ljudima koji pruža podršku žrtvama, gde sve žrtve imaju pravo na prihvatilište, i na ostale usluge.

Slađana Čabrić foto: GP018

„Još 2012. godine odlukom Vlade Republike Srbije je osnovan Centar za zaštitu trgovine ljudima, koji je inače ustanova socijalne zaštite. Ono na čemu Ministarstvo trenutno radi jesu izmene zakona o socijalnoj zaštiti, koje će ovom Centru dati značajno mesto kao ustanovi socijalne zaštite posebnog značaja. Centar je dobio i prihvatilište, i na taj način imamo posebno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima“, rekla je Slađana Čabrić.

Jedna on najvažnijih tema ovog skupa je i zaštita i bezbednost dece. Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice, kaže da se mora voditi računa s kim su deca na društvenim mrežama, i šta je to potencijalna opasnost za decu.

Dušica Davidović foto: GP018

„Podaci govore da se udvostručio broj pedofila na društvenim mrežama, da preko raznih profila vrbuju našu decu. To je velika opasnost, jer deca ne umeju da prepoznaju opasnost, ko je predator na društvenim mrežama. Oni se spuštaju na nivo deteta sa kojim komuniciraju. Imamo neke informacije da oni prave svoju bazu podataka, i koji su uglavnom umreženi i sa trgovcima ljudima tako da je to jedna opasnost. Današnji skup daje odgovore kako to sprečiti“, navela je Dušica Davidović.

Prva nedelja oktobra je uvek posvećena deci, odnosno humanizaciji detinjstva. Kroz različite manifestacije još će se govoriti o problemima koji se tiču rasta i razvoja i dece mladih.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde