Naslovna Društvo Održan protest povodom izostanka usluge ličnih pratioca: Problem pravne prirode

Održan protest povodom izostanka usluge ličnih pratioca: Problem pravne prirode

0
Protesti foto: GP018

Danas su u Nišu roditelji dece kojima je potrebna usluga ličnog pratioca, kao i oni koji obavljaju ovu delatnost, održali protest povodom manjkavosti u pružanju ove usluge.

Glavni problem je pravne prirode jer, kako je istakla Bojana Radulović, potrebe dece se moraju sagledati pre nego što se usluga raspiše. Kako je naglasila, tender je zatvoren 25. januara, a lista sa brojem dece je izdata 28. januara, pa Grad nije mogao da zna unapred koliko će se dece prijaviti, tako da je ispalo da nema para za sve, zbog čega je svima dato po 4 sata, što, kako poručuje, nije u redu.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović slaže se da je do razmimoilaženja došlo jer je u budžetu izdvojeno 10 miliona dinara za ove svrhe, kao i prošle godine, s tim da je sada 45 roditelja koji su bili zainteresovani za ovakve usluge ispunilo uslove, za razliku od dosadašnjih 22.

Dušica Davidović foto: GP018

Zamenica gradonačelnice je takođe istakla i da su ličnim pratiocima aneksirani ugovori do marta, a da Niveus nije jedini ponuđač. Međutim, u dijalogu je utvrđeno da su neki roditelji ostali bez ličnog pratioca, jer su dali otkaz zbog, kako tvrde, propusta Grada.

Bojana Radulović je naglasila da pravo na ličnog pratioca postoji samo na papiru.

Bojana Radulović fotoč GP018

“Na ovaj potez smo prinuđeni jer imamo pravo na uslugu ličnog pratioca na papiru. Međutim, do dana današnjeg ugovor nije sklopljen i pratioci nemaju pravni dokument na osnovu kog mogu da prate našu decu, čime je redovno školovanje naše dece ugroženo. Naglasila bih da mi, kao roditelji, već dugo vremena pokušavamo, od 10. februara, kada je bila debata u vezi sa ovom uslugom, na kojoj su bili pozvani predstavnici Grada, da unapredimo ovu uslugu. Međutim, u međuvremenu smo došli u situaciju da uopšte nemamo ovu uslugu.

Ona ističe da je juče trebalo da bude potpisan ugovor sa agencijom koja je dobila na tenderu za pružanje ove usluge.

“Mi smo,u međuvremenu, dobili pravo na četiri sata, koja smo dobili 4. marta, i ako su, ne znam iz kog razloga, u Gradu zavedena pod 1. februarom, da ostvarimo pravo na 4 sata. Naši pratioci bi, na osnovu dogovora sa Gradom, potpisivali ugovore sa Niveusom i naša deca bi dobila pratioce. Međutim, do toga nije došlo”, tvrdi Bojana.

Lični pratilac Marija Živković podsetila je da je usluga lični pratilac deteta u ovom Gradu pokrenuta 2018. godine sa namerom da se deci koja imaju problema u razvoju ili invaliditet bilo koje vrste, izađe u susret u okviru inkluzivnog procesa.

“Iz te priče sam zapravo i ušla u ulogu ličnog pratioca, i ono što je problem unazad neko vreme, od drugog polugođa ove školske godine, i roditelja i nas ličnih pratioca, je zapravo to što se sa ovom uslugom neko očigledno igra. Pre svega su nam onemogućili da zaradimo svoje parče hleba, nečinjenjem vezano za datume izlaska konkursa, a potom i izlaska rang-listi, pa i tenderskih postupaka vezanih za uslugu, tako nam uskrativši pravo na rad, a deci pravo na školovanje”, izjavila je Živković, pa objasnila kako funkcioniše posao ličnog pratioca i gde nastaje problem sa njihove strane.

“Zakon izričito kaže da je posao koji traje sezonski, odnosno dok traje školska godina mi radimo svoj posao, a dok je rapust i praznici nama je pravo na rad ugroženo. Ono što ja lično, kao pratilac deteta koje inače ima autizam, imam problem u ovoj situaciju, jeste nemogućnost da detetu pružim ono što mu treba za četiri sata, za razliku od dosadašnjih osam. Mi pratioci gledamo empatijski na naš posao i pristali bismo i na četiri sata, ali to onda ugrožava i našu egzistenciju, jer imamo upola manje radnog vremena, primanja i, na kraju krajeva, staža.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde