Naslovna Društvo Za vikend jedanaestoro otrovano pečurkama  

Za vikend jedanaestoro otrovano pečurkama  

0

U subotu se 11 osoba otrovalo pečurkama, kažu na Klinici za toksikologiju. Reč je o 3 porodice koje su se sa simptomima trovanja javile skoro istovremeno, posle ručka. Svi su u roku od 12 sati pušteni kući a toksikolozi i gljivari upozoravaju na oprez sa samoniklim pečurkama.

Tri porodice su u subotu popodne završile u bolnici zbog trovanja pečurkama. Reč je potpuno odvojenim slučajevima, potvrdili su na klinici za toksikologiju. Njih jedanaestoro su za ručak jeli samonikle pečurke žute boje, za koje verovali da su lisičare. Međutim, posle jela kod svih se javila mučnima i povraćanje.

– Svi pacijenti su, na sreću, otišli kućama posle najviše 12 sati. Ovo je bilo lakše trovanje za koje su karakteristični mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja, halucinacije ili dezorijentisanost – dodaje dr Simonida Šaškar Stojančov. Ovi simptomi se javljaju najkasnije 3 sata nakon jela otrovnih gljiva.

Mnogo opasnije pečurke su one koje imaju dug period inkubacije gde se simptomi javljaju i nekoliko meseci nakon konzumiranja, kada pacijenti i zaborave da su jeli gljive, a laboratorijski je nemoguće utvrditi da je reč o trovanju pečurkama. U tim slučajevima više od 90 odsto pacijenata izgubi život! U Srbiji zvanično postoji 3000 vrsta gljiva od kojih je 10 odsto otrovno, a 20 vrsta je smrtonosno, kažu u gljivarskom društvu Niš. Svaka jestiva pečurka ima otrovnicu koja izgleda skoro identično, a samo stručnjaci prepoznaju razliku. Porodice koje su se za vikend zatrovale, verovatno su pojele Zavodnicu, koja oblikom i bojom veoma liči na lisičaru, samo je krupnija, pretpostavlja Marjan Kuštera, predsednik Gljivarskog društva Niš.

Ukoliko ste ljubitelj samoniklih pečurki, pre samostalne berbe najbolje je da posetite besplatne edukacije koje organizuje Gljivarsko društvo, svakog ponedeljka od 18 do 20 sati u sali GO Pantelej. Ako jedete gljive na svoju ruku i dobijete simptome trovanja, najbolje je da odmah popijete 2 litra mlake vode i skroz ispraznite želudac a onda se javite lekaru, savetuje dr Šeškar Stojančov.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde