Naslovna Društvo Od početka godine ubijeno deset žena u porodičnom nasilju u Srbiji

Od početka godine ubijeno deset žena u porodičnom nasilju u Srbiji

0
Sonja Šćekić / foto: Gradski portal 018

Od početka godine do sada u Srbiji je ubijeno deset žena, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada su život zbog porodičnog nasilja izgubile četiri žene, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.  

„Zadatak svih nas je da, ukoliko imamo saznanje da negde postoji porodično nasilje to nasilje i prijavimo jer na taj način možemo da spasimo nečiji život”, pruka je skupa održanog u centru Niša u organizaciji Sigurne kuće a povodom obeležavanja 18.maja, Dana sećanja na žene, žrtve porodičnog nasilja,“ rekla je Šćekić.

Dan je obeležen performansom u Obrenovićevoj ulici kako bi Nišlije  mogle da vide da je nasilje u porodici tu i da pred njim ne treba obarati glavu već ga prijavljivati kako bi žrtava bilo što manje.

 

foto: redakcija

“Ovo je dan kada se sećamo žena koje su ubijene i koje  su žrtve nasilja.Postavili smo siluete žena na  kojima se nalaze inicijali ubijenih žena, broj njihovih  godina, način na koji su ubijene kao i ko je izvršioc nasilja. Građani Niša će imati priliku da danas zastanu pored tih silueta, razmisle  o tome koliko je nasilje u porodici veliki društveni problem i shvate da ono može da se zavši tragično”, kazala je Sonja Šćekić.

Prema njenim rečima tri glavna faktora rizika  za ubustvo žena je patološka ljubomora,odluka žrtve da napusti nasilnika i posedovanje oružja.

“Od početka godine do sada u Sigurnoj kući u Nišu  utočište je pronašlo 25 korisnika, tačnije, 13 žena i 12 dece. Taj broj je značajno manji u odnosu na ranije godine. I podaci iz Policijske uprave Grada Niša pokazuju  da je smanjen i broj prijava porodičnog nasilja za nekih 50 odsto, a sigurna sam  da je razlog tome Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji negde daje rezultate. Nažalost slučajevi ubistva se ne mogu predvideti i ne smemo da dozvolimo da neko misli da je vlasnik nečijeg života”, istakla je Sonja Šćekić.

foto: Gradski portal 018

Ona je dodala da se tokom epidemije korona virusa javila zabrinutost za  žrtve nasilja jer su  ostale same, zatvorene u četiri  zida sa nasilnikom.

“Upravo iz tog razloga mi smo u našoj ustanovi stvorili uslove da  proširimo kapacitete i prihvatimo veći broj žena, međutim, do toga nije došlo. Taj  broj je bio mnogo manji nego što se dešava u redovnim okolnostima”, kaže Sonja Šćekić.

Zašto je to tako, pitanje je koje se samo nametnulo u ovoj situaciji.

“Moje mišljenje je da su žene kao i svi mi bile u nekom strahu od nepoznate situacije u kojoj smo se našli. U takvoj situaciji žene žrtve nasilja su problem nasilja su “gurnule u stranu” jer su brinule kako da sačuvaju svoje i zdravlje svoje dece i porodice”, zaključila je Sonja Šćekić. 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde