Naslovna Društvo “Umreženi – Osnaženi”- Prvi Forum civilnog sektora danas u Nišu

“Umreženi – Osnaženi”- Prvi Forum civilnog sektora danas u Nišu

0

Gradski Portal 018 – 03.04.2019

U Nišu postoji preko 80 aktivnih nevladinih organizacija. Mnoge od njih aktivne su i osnažene da mogu učestvovati i konkurisati za projekte kojima finansiraju svoju delatnost a mnogima je potrebna pomoć. Danas se u Nišu  održava I Forum civilnog društva pod nazivom “Umreženi – Osnaženi”gde se na jednom mestu okupio po prvi put veliki broj aktivnih organizacija iz Niša, bez obzira na oblast interesovanja, iskustvo, ekspertizu, a sa ciljem poboljšanja saradnje sa gradskim institucijama, gradskim medijima, i kvalitetnog umrežavanja i poboljšanje saradnje između samih organizacija.

Forumu su prisustvovali , osim predstavnika nevladinog sektora i predstavnici Grada, gradskih sekretarijata, gradskih radskih opština, Kancelarije za mlade i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Forum je tematski podeljen na tri odvojene sesije. U prvoj sesiji razgovaralo je o napređivanju saradnje sa institucijama, u drugoj o unapređivanje saradnje sa lokalnim medijima a za kraj je predviđno da se razgovara o unapređenje saradnje unutar sektora i veća interaktivnost sa građanima.  


Milan Stefanović

 “Do sada se na žalost nikada nismo sastajali kako bi poboljšali mehanizme saradnje kako sa institucijama grada, opštinama, sekretarijatima, tako i sa medijima koji su veoma bitni. Ono što je najvažnije je da nađemo mehanizme kako bi poboljšali saradnju i između sebe samih i umrežili se. Zato mislim da je prvi Forum civilnog društva u Nišu veoma važan skup na kome je prisutno preko 40 organizacija civilnog društva” rekao je Milan Stefanović iz “Protekte”  koja je organizovala ovaj skup.

Ono ćemu  žele da posvete posebnu pažnju je saradnja se medijima.

“Želimo da vidimo i sa medijima zašto i kako izveštavaju o civilnom društvu, koliko civilno društvo dobija vremena u medijima, koje su teme važne, da li mi negde grešimo kada nastupamo prema medijima”.

“ Očigledno je da organizacije civilnog društva same ne mogu pojedinačno da se izbore ni za prostor u medijima ni sa institucijama a ni finansijski” kaže Milan Stefanović, NVO “Protekta” organiztor prvog Foruma civilnog društva”.  

Iz ugla organizacija osoba sa invaliditetom govorio je Ivan Novković upravitelj Fondacije PONS.  


Ivan Novković 

“Iako neke organizacije osoba sa invaliditetom postoje u gradu čak i više decenija one još uvek nemaju izgrađen kapacitet za delovanje , kako ka lokalnim samoupravama tako i prema međunarodnim fonderima. Zbog toga smatram da je izuzetno važno da organizacije osoba sa inbaliditetom dolaze na ovakve skupove i pozdravljaju ih i podržavaju , kako bi dobile i podršku. Organizacijama osoba sa invaliditetom baš zbog te slabosti važno da se udružuju sa jakim nevladinim organizacijama u gradu kako bi ojačale svoje zagovaračke procese i mogle da utiču konkretno na promene koje se tiču poboljšanju uslova života osoba sa invaliditeto,” rekao je Ivan Novković.  

U ime Kancelarije za mlade na skupu je govorio Stevan Živković.

“Meni je veoma drago što se ovakav jedan forum organizuje. Govorim u ime Kancelarije za mlade i sekretarijata za omladinu. Ovo je dobra ideja . Želeo bih da se ova saradnja nastavi i da ovo bude jedna od aktivnosti koja će trajati dugi niz godina jer ovde možemo videti primere dobre prakse šta je to što valja, šta ne, kao i koji su to viljevi i potrebe koje treba Kancelarija za mlade i Grad Niš da radi u svrhu poboljšanja brige o mladima i nevladinim organizacijama. Svrha našeg postojanja je saradnja sa nevladinim organizacijama. Mi od 2012. godine imamo veoma uspešnu saradnju i mogu da pohvalim Niš koji ima najveći broj aktivnih nevladinih organizacija koji se brinu o mladima i studentima.” kaže Stevan Živković iz Kancelarije za  mlade

Violeta Tesla iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte govorila je o institucionalnj podršci koju grad Niš preko KLERA pruža svim privrednim subjektima , među ostalim i udruženjima i klasterima u smislu davanja pisama podrške ili partnerstva za bitne projekte koje one sprovode. Ona je podsetila na mere dodele bespovratnih sredstava kojima se privrednim subjektima dodeljuje do milion dinara kroz program lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša.

“Između ostalog postoji mera koja je namenjena udruženjima i klasterima za internacionalizaciju , odlazak i nastupe  na sajmovima a druga mera je unapređenje saradanje između privrede i nauke . Kod ove mere povezuju se tri privredna društva sa nekom naučno obrazovnom institucijom  a nosilac aktivnosti može biti udruženje i tu Grad pomaže sa sredstvima u visiini od milion dinara”. Ona je rekla da će se u toku maja meseca znati detalji novog konkursa.

Gordana Janković iz GO Pantelej , šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj rekla je da GO Pantalej ima veoma dobru sadadnju sa nevladinim sektorom u ovoj gradskoj opštini.

“Od osnivanja gradskih opština glavni cilj nam je bio da pomognemo osnivanje udruženja nevladinog sektora i osnaživanje civilnog sektora. Mnogre od tih udruženja kojima je opština pomogla kod osnivanja i danas uspešno rade a njihov rad opština prati. Pomažemo im u osnaživanju i daljem napretku i saradnji sa javnim sektorom. Oformili smo bazu podataka udruženja koja se nalaze na teritoriji GO Pantelej . Prošle godine smo za osnaživanje rada i saradnje javnog i civilnog sektora opredelili 11 miliona dinara koja su data proz konkurse koje gradska opština sprovodi od uvođenja programskog budžetiranja”

Radoslav Ivanović iz Sekrertariajata za finasije grada Niša rekao je  da je  budžet Grada  sagledao potrebe organizacija civilnog društva prošle i ove godine sa oko pet posto ukupnog budžeta.

“Zahteve organizacija civilnog društva, pre svega udruženja građana u pojedinim oblastima Sekretarijat za finansije ne dobija direktno neko posredstvom direktnih korisnika, odnosno sekretarijata nadežnih za određenu oblast ili posredstvom drugih direktnih korisnika budžeta.  U prošloj godini za dotacije nevladinim organizacijama  opredeljeno je iz budžeta blizu 400 miliona a ove godine je taj iznos 514 miliona 801 hiljada dinara, što je 4,75 posto ukupnog budžeta.

 U Protekti kažu da na kraju ovog skupa će pokušati da naprave što više  mehanizama umrežavanja civilnog društva u Nišu kako bi udruženi bili jači, što je i osnovn ideja  skupa. Na takj način bi se dobila i mogla dati veća podrška ovim društvenim subjektima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde