Naslovna Društvo Istorijski čas o Prvom svetskom ratu đaka Gimnazije “Svetozar Marković u Obrenovićevoj...

Istorijski čas o Prvom svetskom ratu đaka Gimnazije “Svetozar Marković u Obrenovićevoj ulici

0

Gradski Portal 018 – 12.11.2018

Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

Na dan obeležavanja stogodišnjice u Prvom svetskom ratu učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu su na pultu postavljenom preko puta “Banke humanosti” izložili primerak Albanske spomenice i herbarijski primerak Natalijine ramonde. Oni su istovremeno  delili amblem Natalijine ramonde, cvet koji je u botanici poznat i kao cvet feniks.  Ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam Dan primirja.

Kako kažu ovu akciju  su organizovali kako bi upoznali građane Niša o značaju pobede u Prvom svetskom ratu i načinu kako se ovaj praznik obeležava u Srbiji.

Prolaznici su znatiželjno prilazili da vide o čemu se radi, a đaci su pričali o Danu primirja, Prvom svetskom ratu, amblemu Natalijene ramonde, njenom poreklu, značenju.

“Ideja o ovakvoj akciji se rodila još prošle godine, a želja nam je bila da naši učenici upoznaju sugrađane sa tim šta se danas obeležava, jer smo primetili da se mnogi pitaju šta to slavimo 11.novembra”, kaže Predrag Nešović, profesor istorije u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu.

“Ovakav način rada je koristan i za đake jer smo spojili nekoliko predmeta, istoriju, biologiju i geografiju, a đaci su izašli ii z školskih učionica i u neposrednom susretu sa građanima mogu da pokažu šta su naučili o ovom prazniku i uopšte o Prvom svetskom ratu. Građani su pozitivno iznenađeni ovakvim načinom obeležavanja ovog dela”.

Stanko Ilić penzioner govorio je u susretu sa gimnazijalcima i novinarima o sećanjima na svog dedu Solunca, koji je od granate na Kajmakčalanu ogluveo. Priča da je slušao mnoga sećanja dede o srpskim junacima , Soluncima i učesnicima Prvog svetskog rata i da mu je žao što te priče nije zapisivao ili bar više slušao dedu.

„ Imam uspomene i deda mi je puno pričao. Umro je kada je imao 73 godine, ja sam u to vereme bio mlad i žalim što ga nisam sve ispitao i zapisao kako mu se svala jedinica, gde je sve išao i šta je sve doživljavao. Imao je Albansku spomenicu koju je sakrio jer je naše selo u Zaplanju bilo okupirano od strane Bugara marta 1942. godine i svi solunci iz udruženja „Oko sokolovo“ morali su to da kriju da ih Bugari ne bi streljali“, priča Stanko Ilić.

Gimnazijalcima je prijala pažnja sugrađana koji su se interesovali za akciju koja je tokom prepodneva organizovana u Obrenovićevoj ulici.

“ Prolaznnici zastaju i pitaju da im kažemo nešto o Natalijinoj ramondi, da čuju nešto i o Velikom ratu. Nešto oni čuju od nas, a nešto i mi naučimo od njih”, kaže gimnzijalac Vidak Vidaković

Ana Živaljević je zadužena za priču o Natijinoj ramondi.

“To je biljka koja je poput feniksa. I kada uvene može ponovo da se rodi samo je potrebno da je zalijemo, ili da je pokvasi koja kap kiše. Ona zbog toga simbolizuje Srpsku vojska koja je uspela, posle Albanske golgote da se oporavi, da se vrati na front i nadčovečanskom snagom donese slobodu Srbiji”, kaže Ana.

Bio je ovo interesantan, svrsishodan i neobičan , ali svakako zanimljiv čas istorije koji su održali učenici gimnazije Svetozar Marković u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde